Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Borgs maktfullkomlighet slår mot patienterna

Omtanke om patienterna och utvecklingen av den svenska hälso- och sjukvården är helt frånvarande i finansministerns analys av den svenska läkemedelsbranschen. Läkemedelsförmånen är tydligen till för industrin, eller snarare till för att industrin ska göra som Anders Borg vill. Jag har aldrig tidigare inom sjukvården mött en sådan arrogant, okunnig och maktfullkomlig attityd från ett statsråd.

Publicerad: 11 september 2014, 13:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsförmånerInnovation

Jag läste intervjun med finansminister Anders Borg i Dagens Industri tisdagen den 9 september. Där säger han en del uppseendeväckande saker. Han säger att om den stora affären och samgåendet mellan läkemedelsbolagen Pfizer och Astrazeneca blir av kan det bli förändringar i läkemedelssubventionerna: ”Vi har en läkemedelsfinansiering som ger ett relativt starkt stöd för att utveckla nya läkemedel, men varför ska vi vidmakthålla den typen av system i Sverige om läkemedelsindustrin bara ägnar sig åt kostnadsbesparingar?”

Det finns en rad märkligheter med detta uttalande av finansministern:

För det första: Den svenska regeringen har under senare år utsatt läkemedelsförmånen i Sverige för enbart kostnadsbesparingar. Pengar har tagits ur systemet för att ge till apotek, taket i läkemedelsförmånen har höjts och pengar har tagits ur systemet för att användas för andra ändamål än det som handlar om patienternas bästa.

För det andra: Ingen seriös bedömare anser att vårt system längre är gynnsamt för att utveckla nya läkemedel. Sverige har i olika undersökningar fallit från första plats i användningen av nya läkemedel ner till mediokra nivåer inom EU och OECD-länder. Exempelvis föll Sverige från plats ett till plats fjorton i en engelsk undersökning av femton länder om hur olika innovationer används. På diabetesområdet ligger Sverige i dag nere på Östeuropanivå när det kommer till användningen av nya läkemedel för diabetes. Påståendet från Anders Borg är därmed att beteckna som direkt vilseledande.

För det tredje: Uttalandet är förvånansvärt då finansministern hävdar att det är vilka som är ägare av läkemedelsbolag som ska avgöra hur läkemedelsförmånen ska utformas, och vilka läkemedel svenska patienter ska få tillgång till. Både ur ägar- och patientsynpunkt är uttalandet maktfullkomligt och därmed fullständigt oacceptabelt!

För det fjärde: Omtanke om patienterna och utvecklingen av den svenska hälso- och sjukvården är helt frånvarande i hans resonemang. Läkemedelsförmånen är tydligen till för industrin, eller snarare till för att industrin ska göra som Anders Borg vill!

Jag har aldrig tidigare inom sjukvården mött en sådan arrogant, okunnig och maktfullkomlig attityd från ett statsråd. Det är nog dags att Anders Borg får chans bota sin hybris i opposition i några år.

Anders Lönnberg, ordförande Diabetesorganisationen i Sverige, landstingsledamot (S) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev