Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Blivande föräldrar ska själva få välja BB”

I dag är det en självklarhet för blivande föräldrar att själva få bestämma var de ska föda sitt barn. För oss i Alliansen är det naturligt att sätta föräldrarna i fokus i förlossningsvården i Stockholm.

Publicerad: 16 november 2015, 12:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jag är stolt över de framsteg vi hittills har gjort när det gäller förlossningsvården i Stockholm, skriver Ebba Bohlin (KD).


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVårdvalValfrihetLOV

REPLIK Socialdemokraterna vill på oklara grunder ta bort möjligheten för blivande mammor i Stockholms län att själva välja BB. Deras ideologiska skygglappar är väl kända när det gäller tilltron till föräldrarnas förmåga att fatta beslut om sina liv, men jag beklagar än en gång det motstånd Dag Larsson och Erika Ullberg visar upp i artikeln ”Vi har lösningen på Stockholms förlossningskris”.

I dag är det en självklarhet för blivande föräldrar att själva få bestämma var de ska föda sitt barn och vi i Alliansen sätter föräldrarna i fokus.

Jag är stolt över de framsteg vi hittills har gjort när det gäller förlossningsvården i Stockholm. Just nu växer Stockholms län mer än någonsin och det ställer förstås höga krav på att fortsätta bygga ut och på andra sätt utveckla förlossningsvården. För oss är inte det i det perspektivet inte viktigt var förlossningskliniker är lokaliserade. S:t Görans sjukhus som Larsson och Ullberg tar upp är definitivt ett alternativ. Däremot är det inte sant att ett BB på S:t Görans sjukhus skulle kräva att vårdvalet stoppades.

Precis som de båda socialdemokraterna tar upp får över 92 procent föda på den klinik de valt i första hand. Samtidigt får 99,9976 procent föda i Stockholms län. Vi har i dag inte möjlighet att införa den överkapacitet som skulle krävas för att samtliga ska få den klinik de har valt i första hand men vårt mål är att andelen ska öka. Hur Socialdemokraterna har räknat fram att andelen som inte fick välja sin förlossningsklinik var lägre innan vårdvalet infördes är höljt i dunkel.

Vi brukar tala om att stockholmarna ska ha en hälso- och sjukvård i världsklass. Det uppnår vi i förlossningsvården genom en vårdmiljö där såväl familjerna som personalen trivs och känner sig trygga. Alla blivande föräldrar ska kunna känna sig trygga med att Stockholms läns landsting kan leva upp till de krav som ställs. På så sätt kommer förlossningsvården att bli ännu bättre.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev