måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Blekinges kommuner går ihop – vill ha undantag från karantänsregler

Publicerad: 19 januari 2022, 11:07

Ett undantag från karantänsreglerna skulle betyda mycket, enligt Ronnebys krishandläggare. Foto: Ronneby kommun

Blekinges kommuner överväger att gemensamt ansöka om att få göra undantag från hushållskarantän. Det skulle göra det möjligt att hålla skolorna öppna, säger Ronnebys krishandläggare.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenHälsaCovid-19

Barbara Taltavull

redaktion@dagenssamhalle.se


Kommunerna i Blekinge planerar en gemensam hemställan till smittskyddet i regionen om undantag från karantänsreglerna vid covid-19 för symptomfria hushållskontakter. Det uppger Per Drysén, kris- och beredskapshandläggare i Ronneby kommun.

– Det finns redan ett undantag för Region Blekinge. Nu vill vi begära undantag för samhällsviktig kommunal verksamhet, kommunala bolag och kommunalförbund, säger han.

Förhoppningen är att samtliga kommuner i Blekinge ska vara med på hemställan och att den kan skickas in i dag, onsdag eftermiddag, enligt Per Drysén.

– Då kan vi skicka in en hemställan i stället för 20 stycken. I grunden är alla Blekinges fem kommuner med på detta, men det är inte färdigkontrollerat med de kommunala bolagen och kommunalförbunden. En gemensam hemställan minskar administrationen och kan kompletteras med smittskyddsåtgärder, vilket vi ska ha en dialog om.

Ett undantag skulle kunna betyda mycket, framhåller han.

– Vi ser det som en möjlighet för att hålla i gång skolan, men även för områden där det inte finns så många som kan utföra samhällskritiska arbeten. Det senare gäller till exempel elnätstekniker, där konsekvenserna annars kan bli väldigt stora. Just för elnätstekniker är ett undantag en väldigt bra lösning eftersom de har egna bilar. Räddningstjänsten är ett annat exempel där symptomfria personer med undantag från hushållskarantän skulle kunna jobba med munskydd, vilket de redan har.

LÄS MER: Region Uppsala: ”Vi kan bara genomföra nödvändig vård”

Det regionala undantaget berör bara sjukvården, understryker Per Drysén.

– I Blekinge finns fem kommuner, med två till tre kommunala bolag var och dessutom kommunalförbund för räddningstjänst, psykiska hälsa och miljöfrågor.

Tänker fler kommuner i samma banor?

– Jag vet inte. Men vi upptäckte att Lund och Malmö skickat en gemensam skrivelse om samma sak i fredags.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev