Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Besked: Stockholms förlossningsvård får 100 miljoner

Publicerad: 9 november 2021, 08:23

Finansregionråd Irene Svenonius (M) uppger att det inte handlar om en engångssatsning, utan om en utökning av budgetramen med 100 miljoner kronor på årsbasis.

Foto: Erik Simander/BILDBYRÅN

Region Stockholm skjuter till ytterligare 100 miljoner kronor till förlossningsvården för att finansiera löftet om en barnmorska per födande, skriver Dagens Nyheter.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdFörlossningskrisRegion Stockholm

Oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S) säger till TT att satsningen är otillräcklig.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) uppger att det inte handlar om en engångssatsning, utan om en utökning av budgetramen med 100 miljoner kronor på årsbasis.

— I förra veckan gav vi det tydliga beskedet att vi ska genomföra en barnmorska per födande. Våra tjänstemän har satt högsta fart för att kostnadsberäkna vad det innebär. Ingen ska sväva i tvivelsmål om att vi ämnar genomföra detta, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till DN.

Beskedet följer på upprepade larm om dåliga arbetsförhållanden och barnmorskor som flyr förlossningsvården. Vårdförbundet har krävt en barnmorska per födande kvinna för att komma till rätta med krisen.

Aida Hadzialic är inte nöjd med satsningen. Hon säger att siffran är för låg för att klara att nå upp till garantin om en barnmorska per födande.

— Regionens egna beräkningar visar att man behöver satsa 210 miljoner kronor för att nå garantin. På det riktar man yxhugg mot sjukhusen genom massiva nedskärningar. Vi har varsel som väntar på Region Stockholms sjukhus, med hundratals anställda som kommer varslas under nästa år enligt sjukhusens egna prognoser, säger Hadzialic till TT.

LÄS MER: Så ska Region Stockholm lösa BB-krisen. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev