Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

BB Sophia är ett av Sveriges säkraste förlossningssjukhus

BB Sophia i Stockholm är ett unikt förlossningssjukhus, där förlossnings- och neonatalvården utvecklas och där alla kompetenser för barnafödande finns samlade. Det gör att vi tryggt kan säga att vi är ett av Sveriges säkraste förlossningssjukhus, skriver förlossningsläkaren och vd:n på BB Sophia Harald Almström i en slutreplik.

Publicerad: 15 april 2014, 12:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PatientsäkerhetFörlossningsvård

REPLIK. Utgångspunkten för de tre överläkarna, med Susanne Ledin Eriksson i spetsen, som i en debattartikel i Dagens Samhälle 9 april skriver om patientsäkerheten på BB Sophia, är att en förlossningsklinik endast kan placeras på ett akutsjukhus, eftersom intensivvård enligt dessa läkare endast kan finnas på ett akutsjukhus. Så är det inte. BB Sophia har både djup specialistkompetens och tekniska förutsättningar inom anestesi- och intensivvård, som gör att vi kan ta hand om alla eventuella komplikationer som kan uppstå under och efter en förlossning. Alla medarbetare har stor erfarenhet av förlossningskomplikationer och kommer kontinuerligt att vidareutbildas för att bibehålla och öka kompetensen.

BB Sophia är ett förlossningssjukhus enbart för barnafödande. Vi ger inte vård till patienter efter en trafikolycka, eller till patienter som drabbats av hjärtinfarkt eller annat tillstånd med omedelbart vårdbehov. Vi har intensivvårdsteam och vårdprogram och tränar på att omhänderta de sällsynta komplikationer som kan tänkas uppstå. Vi har intensivvårdsplatser och utrustning som klarar att stabilisera patienter med allvarliga komplikationer.

Vid mycket allvarliga komplikationer, då längre tids avancerad intensivvård krävs, kan behov av ambulanstransport av en patient från BB Sophia till Karolinska universitetssjukhuset uppstå. Detta sker i ett läge, då patienten är stabil. Någon gång per år kan en sådan transport komma att bli nödvändig för BB Sophia.

Vi har även ett samarbetsavtal med Karolinska universitetssjukhuset i Solna kring särskilt avancerad intensivvård, exempelvis Ecmo (konstgjord lunga) och njurdialys. Att ett universitets- eller regionsjukhus står för den mest avancerade sjukvården är helt naturligt. Så ser organisationen ut i hela landet, vilket alla inom sjukvården känner till.

BB Sophia är ett unikt förlossningssjukhus, där förlossnings- och neonatalvården utvecklas och där alla kompetenser för barnafödande finns samlade: förlossning, neonatalvård, operation samt anestesi- och intensivvård. Det gör att vi tryggt kan säga att vi är ett av Sveriges säkraste förlossningssjukhus.

Harald Almström, vd BB Sophia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev