måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Barnmorskor fick kortare arbetstid efter larm om stress och oro

Publicerad: 5 november 2021, 10:01

Barnmorskorna i Halland har fått mer tid till återhämtningen sedan arbetstiden förkortades.

Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Allt fler barnmorskor larmar om ohållbar arbetsbelastning. I Halland ledde stress, oro och underbemanning till förkortad arbetstid inom förlossningsvården. Men nu har personalbristen spridit sig även dit, rapporterar SVT Halland.

Ämnen i artikeln:

BarnmorskorArbetsmiljö

PJ

Petter Jerdén

pj@dagenssamhalle.se


Barnmorskorna i Halland jobbar 34 timmar i veckan mellan september och maj, beräknat på heltid. Sommarmånaderna är arbetstiden 38 timmar. Nattarbetare jobbar 32 timmar året om. 

Vårdförbundet och Region Halland kom för två år sedan överens om modellen som ger en mer hållbar arbetsmiljö. Då hade sjuksköterskorna på akutmottagningarna i Halmstad och Varberg redan gått ner i tid.

I Varberg larmade barnmorskorna 2014 om stress, oro och underbemanning. Den nya modellen har gjort skillnad, konstaterar Maud Ankardal, verksamhetschef för kvinnokliniken på Hallands sjukhus.

– De barnmorskor som tagit del av arbetstidsmodellen är positiva. De får lite mer tid för återhämtning på det här sättet, säger hon till SVT Halland.

LÄS MER: Så ska Stockholm lösa BB-krisen

I februari släppte Socialstyrelsen en rapport som visade att 19 av 21 regioner hade brist på barnmorskor. Endast Halland och Jämtland Härjedalen redovisade ”balans mellan tillgång och efterfrågan”. Läget har nu försämrats även i de regionerna, rapporterar SVT. Halland saknar ”en del” barnmorskor inom förlossningsvården, säger Maud Ankardal. I Jämtland Härjedalen är det brist inom slutenvården, enligt Lena Bäck, enhetschef för område Kvinna.

I Stockholm har hittills i år omkring 100 barnmorskor sagt upp sig på grund av dåliga arbetsförhållanden. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro varnar för att läget är allvarligt i hela landet. Överarbetade barnmorskor i bland annat Lund, Göteborg och Umeå har anmält och larmat om bristande arbetsmiljö.

– Det finns risk för fler massuppsägningar runt om i landet. Så det här är verkligen inte bara en Stockholmsfråga, det är tydligt för oss, säger Sineva Ribeiro till TT.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev