Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Både patienter och personal gynnas av fler vårdval

Moderaterna i Region Skåne vill efter valet se till att vårdens medarbetare lyfts med en starkare personalpolitik för sjukvården. Vi vill att alla anställda i sjukvården ska känna stolthet. Över sig själva, sitt yrke och sin arbetsgivare oavsett om den är privat eller offentlig. Då kapar vi också vårdköerna.

Publicerad: 4 september 2018, 14:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdvalVårdköerRegion SkåneRegionvalModeraterna

Personalen drabbas hårt av den socialdemokratiska politik som skapar köer. Det är när den som arbetar i sjukvården inte får komma till sin rätt, när man belastas med arbetsuppgifter som inte är relevanta och när ens förslag på nya arbetssätt och vårdens utveckling inte tas till vara som man tröttnar, slutar eller till och med blir sjukskriven.

Moderaterna i Region Skåne vill efter valet se till att vårdens medarbetare lyfts med en starkare personalpolitik för sjukvården. Under Moderaternas ledning i Skåne 2006–2014 sjönk sjuktalen ordentligt, från 25,9 sjukdagar per anställd till 19 dagar. Vårdköerna mer än halverades. Från 2015 har köerna åter dubblerats och antalet sjukdagar ökar.

För att åter korta köerna behöver Region Skåne öppna för fler vårdgivare och samtidigt ge både personal och patienter större valfrihet. Man kan säga att man gör en behandling till ett vårdval. En sjukdom eller grupp av sjukdomar väljs ut och inom det området kan läkare och sjuksköterskor starta mottagningar. De får betalt för det de utför enligt vissa villkor. Patienterna kan välja mellan regionens egna mottagningar och godkända privata alternativ. Allt inom den offentliga vården och betalt med skattepengar.

De långa köerna har försvunnit i tretton områden vi genomförde vårdval på mellan 2006 – 2014. S och MP avskaffade nyligen vårdvalet för smärtbehandling vilket gjorde att antalet mottagningar halverades på kort tid och köerna är tillbaka med full kraft.

Med vårdval får de som behöver behandling i stället vård med ökat utbud. Kostnaden per operation eller behandling sjunker. Och patienternas bestämmanderätt över sin sjukvård ökar.

Vårdval ger fler arbetsgivare och fler erfarna specialister som stannar i vården.

I ett första skede vill vi därför införa vårdval för allmänpsykiatri, barnsjukvård och öron/näsa/hals. Vi vill också ha ett fritt val av hjälpmedel för personer med funktionshinder. Fritt val innebär såklart att det först ska finnas ett klarlagt behov som motiverar ett särskilt hjälpmedel, men sedan finns det ingen anledning att vuxna människor inte ska kunna få detta på den fria marknaden.

I ett andra skede vill vi se vårdval för gynekologi, urologi, ungdomsmottagningar, ortopedteknik, neurologimottagningar och neuropsykiatriska utredningar för barn. Särskilt urologi, gynekologi och barnpsykiatri har stora problem med tillgänglighet. Det är bara mellan 20 och 50 procent av patienterna som får vård i tid enligt vårdgarantin.

Vi vill att alla anställda i sjukvården ska känna stolthet. Över sig själva, sitt yrke och sin arbetsgivare. Oavsett om arbetsgivaren är privat eller offentlig. Då kapar vi också vårdköerna.

Carl Johan Sonesson, regionråd i opposition (M) Region Skåne

Pontus Lindberg, regionråd i opposition (M) Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev