Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Även högerextremister måste få vara läkare

Läkare ska bedömas utifrån hur de presterar på jobbet, inte utifrån vilken värdegrund de har. Det skriver narkosläkaren Jakob Ratz Endler.

Publicerad: 5 december 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Så länge en läkare inte diskriminerar får vederbörande tänka vilka tankar somhelst.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LäkareExtremismDiskriminering

Landstinget i Västernorrland har avslutat ett hyruppdrag med en psykiatriker på grund av hans extremistiska åsikter. Man skriver att ”regionen inte kan ha anställda med åsikter som står i strid med regionens värdegrund.” Det kan man naturligtvis. Tvärtom är det motsatta omöjligt. Skall alla anställdas värderingar kontrolleras mot värdegrunden?

Nyligen blev jag upplyst om att en läkare som jag arbetat med kandiderade till riksdagen för Afs, ett parti som åtminstone Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har kallat för högerextremt. Min kollega, och faktiskt nu före detta vän, har jag tidigare haft ett fint utbyte med.

Vi har haft bra samtal som jag har värdesatt och verkligen uppskattat. Inte vid något tillfälle har han givit uttryck för de åsikter som Afs står för och som han nu i en tidningsartikel säger sig helhjärtat stå bakom. Jag känner mig lite förd bakom ljuset och kan som individ välja vem jag vill eller inte vill äta middag med i framtiden. Det kan en arbetsgivare inte göra.

Läkare måste, som alla andra yrken, bedömas utifrån sina prestationer, inte utifrån sina värderingar. Skulle jag kunna tänka mig att arbeta med någon som hyser nazistiska åsikter? Svaret är inte bara ett teoretiskt ”ja”, utan det har alldeles säkert redan hänt att jag arbetat med någon som tycker att jag på grund av min kultur, hårfärg eller genetik är mindre värd.

Men jag har aldrig blivit diskriminerad, i ord eller handling, av en medarbetare eller arbetsgivare. Jag kan kräva att inte behöva bli exponerad för nazistisk eller främlingsfientlig propaganda på mitt arbete, men jag kan inte kräva toleranta tankar hos mina kollegor.

Om en medarbetare begår ett brott, eller är medlem i en kriminell organisation, hamnar situationen i ett annat läge. En arbetsgivare kan välja att säga upp en arbetstagare om hens brottsliga handling anses stå i konflikt med yrkesutövningen.

Om en medarbetare diskriminerar patienter eller kollegor utifrån etnicitet, kön eller sexuell läggning, är detta naturligtvis oförenligt med läkaryrket. Då kan, rent av bör, arbetsgivaren välja att avsluta ett uppdrag. Men vi kan inte ha ett system där medarbetare stängs av för att deras åsikter är obekväma, till och med stötande eller för att dessa åsikter riskerar att orsaka diskriminering.

Så kan man arbeta som läkare om man är högerextrem, rent av ideologisk nazist? Ja, om man sköter sitt arbete. Att jag som patient inte skulle vilja gå till en sådan läkare är en annan fråga och det bör stå mig fritt att välja bort. Arbetsgivare får inte bedriva åsiktsregistrering och kan inte kvalitetsstämpla sina medarbetares tankar.

Tankar, åsikter och värdegrunder är inte, kan inte och framförallt får inte vara förenliga med bestraffningar.

Jakob Ratz Endler, narkosläkare och kolumnist i Läkartidningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev