måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Att legalisera cannabis vore en katastrof för Sverige

Nyligen legaliserade Kanada cannabis. Om Sverige skulle följa samma väg får alla vänja sig med tanken att många, många fler kommer att behöva läkarhjälp för alla de konsekvenser cannabismissbruket kommer att ge, skriver Lena Larsson, vice förbundsordförande Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger.

Publicerad: 18 oktober 2018, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Cannabismissbruk för med sig många konsekvenser.


Ämnen i artikeln:

NarkotikaBeroendevård

Ytterligare ett land i världen har nu legaliserat cannabis. Nog kan man som svensk även känna sig åtminstone lite hotad av detta. Hela Kanada tillåter från och med idag cannabis för rekreationsbruk. Kanada är ett stort land så det ser lite olika ut i olika delar av landet, hur mycket var och en kan få stoppa i sin pipa cannabis för att röka på utan att man bryter mot lagen.

Detta är inget mindre än en katastrof som i slutändan kommer att påverka hela vår planet, även inkluderande vår lilla avkrok när fler och fler länder legaliserar narkotika. Då blir det svårare och svårare för alla andra länder som skrivit under sina lagar som förbjuder all icke medicinsk befattning med narkotika att stå emot liknande krav hemmavid.

Är det någon i Kanada som räknat på vad följderna av denna legalisering kommer att bli? För hela vår omvärld? För landet Kanada och dess folk? Ur hälsosynpunkt för alla medborgare i Kanada och medborgare i andra länder? Ur ekonomiska aspekter? Ur mänskligt lidande? Eller har man helt struntat i detta och bara följt efter USA och den legaliseringsvåg som går fram över landet?

Och så människorna i landet där detta sker. Får de göra sina röster hörda, har någon frågat dem och har de verkligen tackat ja till legalisering eller är det bara de som har makten som har bestämt så? Ibland verkar det som om folket i gemen är klokare och bättre kan se och förstå följderna av ett sådant beslut än de som har bestämt hur det ska vara.

Redan hörs ett stort antal röster även i vårt land som tycker att vi också ska legalisera cannabis och fler och fler röster kommer till hela tiden. I sociala medier är legaliseringsfrågan uppe vareviga dag i olika sammanhang. Och i varje politiskt parti finns en eller flera i högre eller lägre befattning som förespråkar legalisering och åtminstone två ungdomsförbund har kravet med på sina dagordningar.

Med en legalisering får alla vänja sig med tanken att många, många fler kommer att behöva läkarhjälp för alla de konsekvenser cannabismissbruket kommer att ge. Både direkt och indirekt. Alla trallar sig inte igenom ett sådant missbruk utan att själv ha tagit skada eller skadat någon eller några andra.

Alla som kommer att köra bil med cannabis i kroppen och förorsaka bilolyckor, finns där hjälp att få för dem? Har man tittat på detta före man bestämde sig för legalisering? Och alla i nästföljande generation som också kan få skador av mammas eller pappas missbruk. Har man dessutom tittat på allt mänskligt lidande ett narkotikamissbruk innebär för de anhöriga till den som mer eller mindre alltid är påverkad av droger?

Detta är bara några av de följder som kommer med en legalisering och som påverkar många, i vilket sammanhang det än är. Är det så det ska vara? Är det så vi vill ha det om legaliseringsfrågan på hög nivå även kommer upp på dagordningen i vårt land? Det tål att tänkas på. Vi som själva har levt med ett missbruk i den egna familjen och vet vad det innebär jublar svårligen över ett sådant förslag.

Nej, vi måste redan nu säga ifrån så att tanken på legalisering i Sverige försvinner helt för tid och evighet. Vi är några få som minns att vi faktiskt har haft legalförskriven narkotika även här hemma för många år sedan. Det försöket la man ganska snabbt ner, då det höll på att bli en riktig katastrof. Det vill vi gärna slippa uppleva en gång till.

Lena Larsson, vice förbundsordförande Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

NarkotikaBeroendevård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev