Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Arbetsgivare måste förebygga psykisk ohälsa

Primärvården behöver bli bättre på att fånga upp psykisk ohälsa i ett tidigt skede. Varannan vårdcentral säger att de inte har kompetens att möta medborgare med psykiska problem. Arbetsgivare behöver också ta ett större ansvar för sina anställda, skriver Ella Bohlin (KD).

Publicerad: 28 september 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Var fjärde person som sätter fot på en vårdcentral lider av psykiska besvär.

Foto: Colourbox.


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaSLLKristdemokraternaArbetsgivarePrimärvård

De senaste åren har den psykiska ohälsan ökat i Sverige. Sjukskrivningar kopplade till psykisk ohälsa har gått upp. Samtidigt som vi mår allt sämre har vi aldrig haft det så bra materiellt ställt som vi har det nu. Oro, depression och stressrelaterad ohälsa ökar trots stora kliv i välstånd.

Psykisk ohälsa är en bred definition av diagnoser och symptom som innefattar allt från lättare ohälsa, så som stressymptom, till allvarligare diagnoser, så som personlighetsstörningar. Varannan svensk beräknas någon gång under sitt liv drabbas av psykisk ohälsa.

Det är den lättare psykiska ohälsan, framförallt stress och depression, som ökar. Kvinnor är särskilt utsatta. 40 procent av alla sjukskrivningar är idag relaterade till psykisk ohälsa, en siffra som har fördubblats de senaste 10 åren. Detta innebär ett stort lidande för den drabbade, men det innebär även stora kostnader för samhället. Den psykiska ohälsan beräknas kosta samhället 135 miljarder kronor varje år. Det är lika mycket pengar som totalförsvaret, all polis och hela föräldraförsäkringen kostar tillsammans.

Många företag och organisationer tar medarbetares psykiska hälsa på stort allvar, andra gör det inte. Goda arbetsgivare jobbar förebyggande och månar om sina anställda. Enligt Arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren se till att det finns företagshälsovård att tillgå för de anställda beroende på hur arbetsförhållandena ser ut och vad som krävs på den enskilda arbetsplatsen. Tyvärr finns det många exempel på företag som väljer att spara in på företagshälsovården.

I de fall när företag inte tar sitt ansvar måste detta få tydliga konsekvenser. Primärvården gör stora insatser mot psykisk ohälsa och stress kopplad till arbetsmiljö, men det är samtidigt svårt för en primärvårdsläkare då han eller hon inte vet hur situationen ser ut på arbetsplatsen. Ohälsa på grund av stress är ofta något som kräver lokala lösningar hos arbetsgivaren. Här blir primärvårdens möjligheter till hjälp begränsade.

Vården, för vilken jag själv har ett ansvar i Stockholms län, behöver bli bättre på att fånga upp psykisk ohälsa i ett tidigt skede. Var fjärde person som sätter fot på en vårdcentral lider av psykiska besvär. Trots detta säger varannan vårdcentral att de inte har kompetens att möta medborgare med psykiska problem.

Det finns goda exempel på vårdcentraler som gör ett bra jobb, bland annat Gustavsbergs vårdcentral på Värmdö. På flera håll i landet får patienter med psykisk ohälsa möta en psykolog i ett första skeende innan en sjukskrivning hos läkare blir aktuell. Det är värt att noga följa utfallet av den typen av arbetssätt då sjukskrivning inte nödvändigtvis är rätt sätt att behandla psykisk ohälsa.

Landstingen ska erbjuda god evidenssäkrad vård samtidigt som arbetsgivarna behöver ta ett större ansvar för den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev