fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Antalet covidpatienter på iva minskar

Publicerad: 23 april 2021, 08:45

I flera av de regioner som den senaste tiden haft flest patienter inom iva i förhållande till sin befolkning, syns nedgångar, som i Gävleborg, Dalarna och Örebro. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

För första gången på länge minskar nu antalet patienter som vårdas på intensiven på grund av covid-19. Huruvida det är ett trendbrott eller inte, återstår dock att se.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenHälsaCovid-19Intensivvård

Tre dagar i rad har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård på grund av covid-19 minskat. På fredagsmorgonen vårdades 395 patienter på iva för denna sjukdom, att jämföra med 417 patienter i tisdags. En procentuellt sett liten, men tydlig, minskning.

I flera av de regioner som den senaste tiden haft flest patienter inom iva i förhållande till sin befolkning, syns nedgångar, som i Gävleborg, Dalarna och Örebro.

Intensivvårdsläkaren Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret, tycker dock att det är lite för tidigt att prata om ett trendbrott.

— Det har fluktuerat förut. Dessutom finns en stor variabilitet. Vissa regioner är på väg uppåt, medan andra ligger stilla eller är på väg ner. Men det är väldigt positivt att det inte fortsätter att öka på nationell nivå, säger han.

Oavsett är läget inom sjukvården fortfarande mycket ansträngt. Flera regioner, som Uppsala, har varnat för att de nått eller är mycket nära deras maximala kapacitet vad gäller intensivvård, och så sent som i förrgår kallade socialminister Lena Hallengren (S) till en presskonferens där hon uppmanade alla om en bättre följsamhet till gällande råd och restriktioner.

Om nedgången visar sig vara ett trendbrott, följer den i så fall nästan exakt samma mönster som förra året. Den 25-26 april 2020 vårdades det som allra flest covidpatienter inom intensivvården på grund av covid-19. Enligt intensivvårdsregistret fick då sammanlagt 558 patienter intensivvård samtidigt för denna sjukdom. Därefter vände kurvan neråt, en nedgång som fortsatte ända till början av september, då antalet inlagda patienter återigen började att stiga inför den så kallade andra vågen.

LÄS MER: Tredje vågens stora utmaning: hitta iva-personal. 

Är samma sak på väg att hända igen? Ingen vet. Men för första gången på länge syns en förändring till det positiva.

Enligt Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, har smittspridningen minskat något, även om myndigheten är mycket försiktig och anser att det är för tidigt att kalla nedgången för en faktisk minskning.

— Tittar man på antalet anmälda fall, som vi har en ganska direkt rapportering av, så kan vi konstatera att antalet anmälda fall de första tre dagarna den här veckan var färre än de tre första dagarna förra veckan. Vi kan också konstatera att vi har två veckor i rad då vi inte har en ökning, utan ligger på en platå på den nationella nivån. Så det finns vissa ljusglimtar, säger Karin Tegmark Wisell till TT.

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare scenario skulle smittspridningen vara som högst i slutet av april för att sedan minska.

Johan Nilsson/TT

Jörn Spolander/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev