Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Anställda vill ha ekonomiskt skydd mot corona

Publicerad: 9 april 2020, 08:30

OFR anser att arbetsskadeförsäkringarna måste kompletteras omedelbart.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

En halv miljon tjänstemän i kommuner, regioner och stat står utan säkert skydd mot inkomstförlust orsakad av coronasmitta. Oacceptabelt, skriver 14 fackförbund.


Ämnen i artikeln:

Kollektivavtal

Företrädare för de fackliga organisationerna skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det finns oklarheter kring skyddet i de kollektivavtalade försäkringarna för anställda i kommuner, regioner och stat. Covid-19 finns inte omtalad bland de sjukdomar som är godkända och som ska täcka arbetsskada genom smitta.

”De tuffa prövningarna i det dagliga arbetet är fullt tillräckliga utan att de anställda dessutom ska behöva oroa sig för de eventuella följderna av att bli smittad och svårt sjuk på grund av coronaviruset. Ingen ska behöva drabbas ekonomiskt!”, skriver företrädarna.

De kräver att arbetsskadeförsäkringarna omedelbart kompletteras, så att full ekonomisk kompensation garanteras vid coronasmitta.

Det är förbunden i Offentliganställdas förhandlingsråd (OFR) som står bakom kraven. I OFR ingår bland annat Vårdförbundet, Läkarförbundet, Vision, Ledarna och Akademikerförbundet SSR.

Stefan Helte

Reporter

sh@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Kollektivavtal

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev