fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Ambulanspersonalens larm måste tas på allvar”

Efter händelsen i Tensta i helgen där en ambulans slogs sönder kräver Sverigedemokraterna att landstingsstyrelsen snarast utreder behovet av ambulanspersonal med kravallutrustning.

Publicerad: 8 februari 2016, 12:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ska politikerna vänta tills någon dör innan man agerar? undrar Sverigedemokraten Henrik Vinge.


Ämnen i artikeln:

Hot mot ambulansenHälsaAmbulanssjukvårdSjuksköterskorAkutsjukvård

Ambulans, polis och brandkår attackeras när de genomför utryckningar i invandrartäta förorter. Det senaste exemplet skedde i Tensta i helgen då en ambulans fick rutorna sönderslagna medan sjukvårdspersonalen befann sig i en lägenhet hos en patient.

Lyckligtvis fanns i det här fallet tid att tillkalla en färdtjänstbuss för att sköta transporten till sjukhus. Nästa gång har man kanske inte samma tur. Ska politikerna vänta tills någon dör innan man agerar?

Ambulansförbundet har på senare år slagit larm om en kraftigt förvärrad arbetssituation för personalen.

I den mån det finns tid inväntar ambulanser numer poliseskort innan man åker in i vissa förorter. Ibland uppstår emellertid en nödsituation där man tvingas ta beslut om att åka in oskyddat för att rädda liv.

Vid den typen av situationer tar ambulanspersonalen en stor risk och utsätts också för hot och våld. Därför har Ambulansförbundet krävt att Stockholms läns landsting utrustar ett antal så kallade taktiska enheter.

I klartext betyder det förstärkta ambulanser med kravallutrustad personal.

Ambulansmän- och kvinnor arbetar i en farlig miljö och upplever många stressande situationer. När det väl gäller förlitar vi oss på att dessa människor vågar, orkar och kan utföra ett av Sveriges viktigaste arbeten. Många av oss har dessa människor att tacka för sina liv.

För de flesta svenskar är det omöjligt att förstå varför man skulle vilja skada dem eller försvåra deras arbete. Fenomenet är koncentrerat till de allra mest invandrartäta förorterna.

Det finns starka skäl att vara kritisk mot de politiker som låtit det mångkulturella projektet pågå år efter år, och som nu låter det falla på kommuner och landsting att hantera följderna.

I väntan på att man på nationell nivå genomför åtgärder för att stävja följderna av massinvandringen behöver Stockholms läns landsting på kort sikt se till att alla invånare får den vård de behöver.

Vi kan aldrig böja oss för terror eller acceptera att stadsdelar uppgår i rena barbariet.

Den samhällsutveckling som nu lett fram till detta oroar oss mer än någonting annat. Det smärtar oss att behöva lägga den här typen av förslag.

I dag kräver Sverigedemokraterna att landstingsstyrelsen snarast utreder behovet av och förutsättningarna för att så snabbt som möjligt möta Ambulansförbundets krav att forma så kallade taktiska enheter.

Henrik Vinge, ledamot Stockholms läns landsting (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev