måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ambulanspersonal utbildas i självförsvar

Publicerad: 15 februari 2022, 09:57

Sedan april förra året har sex personer mördats och skott har avlossats vid minst 16 tillfällen i Linköping.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Linköping har drabbats hårt av våld som dödsskjutningar och gängkonflikter det senaste året. Nu ska ambulanspersonalen i staden utbildas i självförsvar för att bättre kunna hantera hotfulla situationer.

Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdKriminalitetGängkriminalitetenRegion Östergötland

Sedan april förra året har sex personer mördats och skott har avlossats vid minst 16 tillfällen i Linköping.

Det gör att personal inom ambulanssjukvården i Linköping nu utbildas i självförsvar, rapporterar Sveriges Radios P4 Östergötland.

– Med de skjutningar som varit så blir ju säkerheten en fråga som diskuteras mycket mer frekvent, säger Pierre Conradson, sjuksköterska inom ambulanssjukvården som även jobbar med säkerhetsfrågor, till P4.

Utbildningen som planeras är fokuserad på riskmedvetenhet och riskbedömningar och för att lära personalen att inte försätta sig själva i situationer som kan tänkas bli hotfulla.

– Vi vill utveckla ett steg till och bygga på med lite självskyddsutbildning i de fall vi kan hamna i situationer som faktiskt eskalerar. Så att vi har verktyg för att på ett säkert sätt ta oss ur situationen, säger Pierre Conradson till P4.

Utbildningen ska göras i samarbete med polisen. Redan i dag samarbetar ambulanspersonal med polisen och får information som om vilka områden och platser som kan vara särskilt riskabla just vid den tidpunkten.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev