torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Allvarligt för förlossningen – men vi är inte handfallna”

Det finns mycket att säga om förlossningsvården och Socialdemokraternas sätt att utnyttja den situation som nu råder för att sprida en bild av en förlossningsvård på ruinens brant. Läget är allvarligt men vi står inte handfallna.

Publicerad: 23 mars 2016, 09:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnmorskorKris i förlossningsvårdenKristdemokraternaHälsaFörlossningsvårdStockholm

REPLIK. Krisinsikt om förlossningen måste leda till handling, skriver oppositionslandstingsråd Erika Ullberg (S) mfl i Dagens Samhälle 22/3, i en replik till min artikel En god förlossningsvård kräver samarbete. 

I flertalet artiklar har jag och mina allianskollegor beskrivit hur vi arbetar för att säkra antalet förlossningsplatser efter att Praktikertjänst valt att säga upp avtalet med landstinget.

I och med stängningen av BB Sophia har vi varit tvungna att komplettera vår långsiktiga utvecklingsplan för förlossningsvården med en kortsiktig.

Den kortsiktiga planen har resulterat i 2 900 nya förlossningsplatser, men det behövs personal för att dessa platser ska kunna nyttjas. Där pågår samtal där vår strävan är att de barnmorskor som arbetar på BB Sophia förhoppningsvis ska vilja fortsätta sitt viktiga arbete inom förlossningsvården.

När det gäller vår långsiktiga planering har vi varit extremt tydliga med att vi vill se att en förlossning öppnar på S:t Görans sjukhus. När nu byggnationen inte kommer att överklagas mer kan planeringen dra i gång.

Jag kommer själv att träffa ledningen för S:t Görans för att diskutera denna fråga i närtid. Men det räcker inte med att ha ett treårsperspektiv i ett landsting där befolkningsökningen ser ut som den gör i Stockholm. Vi måste ligga flera steg före och därför tittar vi även på hur behovet kommer se ut när vi går in i 2020 och planerar utifrån detta.

Både vad gäller platser och när det gäller föräldrars och medarbetares behov och förväntningar. Det är välkommet att Socialdemokraterna kommit till insikt om att förlossningsvården står inför utmaningar, men de är inte de enda som träffar medarbetare och föräldrar. Tack vare våra möten med dem som berörs närmast kan vi utveckla vår förlossningsvård.

Jag förstår däremot inte varför det är svårt för Socialdemokraterna att förstå att ett landstingsråd inte kan trolla med knäna och utan ansträngning öppna flera nya förlossningsenheter på mindre än två månader.

Att slå dövörat till och låtsas som att man inte förstår att vi tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen nu gör allt vi kan för att skapa ytterligare platser är beklagligt av oppositionspolitiker som menar att de kan ta ansvar.

Mitt ansvar är att försöka säkra antalet förlossningsplatser och se till att så många som möjligt av Stockholms blivande föräldrar får föda i vårt län. Mitt mål är att inga hänvisningar ska ske men det är sannolikt att det inte kommer att kunna nås i år.

Ändå arbetar vi för att det ska bli så få hänvisningar som möjligt. Vi är många som arbetar åt samma håll för att sommaren ska bli så bra som den bara kan utifrån föräldrarnas, barnens och medarbetarnas perspektiv. Jag hoppas att även Socialdemokraterna i konstruktiv anda kan sälla sig till denna skara.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd, gruppledare (KD), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev