fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Allt tuffare läge i vård och omsorg – nu skärps restriktionerna

Publicerad: 10 januari 2022, 11:55

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialminister Lena Hallengren (S) och statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under pressträffen i Rosenbad. Foto: Marko Säävälä / TT

Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Kommuner och regioner bör se till att anställda som kan arbeta hemifrån gör det, meddelar regeringen. ”Hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna”.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenMagdalena AnderssonLena HallengrenSocialstyrelsenHälsaCovid-19

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


På onsdag införs en rad nya restriktioner som ska begränsa den ökande smittspridningen och lätta det hårda trycket på sjukvården. Det meddelade regeringen på en pressträff tillsammans med Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten på måndagen.

De nya smittskyddsåtgärderna gäller bland annat hemarbete.

– Jag vill verkligen understryka att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det, den här åtgärden är central för att minska smittspridningen. Även kommuner och regioner bör se till att all verksamhet bedrivs så smittsäkert som möjligt, säger socialministern Lena Hallengren på måndagens pressträff.

Krogar och restauranger med serveringstillstånd stängas senast klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Andersson meddelar att avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafiken förlängs.

– De (åtgärderna) är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande.

För privata sammankomster i hyrda lokaler sänks taket till max 20 deltagare och vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus blir maxtaket 500 personer, även med vaccinbevis. För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas.

De nya restriktionerna gäller tills vidare. Bedömningen är att åtgärderna kommer att ligga kvar åtminstone till mitten av februari – men de kommer att omprövas var 14:e dag.

Lena Hallengren pekar på att läget förvärrats i sjukvården:

– Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent, säger hon.

LÄS MER: Experter: Så här säger lagen om vaccinering. 

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter också den ökande belastningen på sjukvården:

– Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen.

– Omikron har tagit över i Sverige, säger hon.

Hon betonar att vaccinet däremot är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser. Det ger ytterligare skydd vid en tredje dos.

– Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev