Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Allt fler får TBE - nu krävs gratis vaccin”

Allt fler drabbas av fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation, TBE. Totalt handlar det om 161 fall hittills i år i Sverige, vilket är i nivå med rekordåret 2012. Nu är det på tiden att Sverige följer efter Österrike som lyckats minska antalet sjukdomsfall tack vare gratis vaccinering mot TBE.

Publicerad: 28 augusti 2017, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft vill att landstingen går in och subventionerar TBE-vaccinering för barn.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerBarnskyddRegionerFolkhälsa

Det finns ingen bot mot TBE, därför är det viktigt att vaccinera sig, särskilt om man vistas i riskområden. Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft har under flera år rekommenderat personer att vaccinera sig mot TBE som ett led i förbundets förebyggande arbete och välkomnar nu förslaget från Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska Akademien, att erbjuda gratis TBE-vaccin för barn.

Under fästingsäsongen får Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft regelbundet samtal med personer som drabbats svårt av TBE, med långa sjukskrivningar som följd. Om viruset spridit sig till hjärnan kan det leda till gångsvårigheter, talrubbningar, koncentrations- och minnesstörningar. Var tionde person får olika förlamningssymtom och i många fall kvarstår symtomen under lång tid.

För en barnfamilj med tre barn är det en väsentlig kostnad att vaccinera hela familjen. Priset för vaccinering varierar, men ligger runt 350 kronor per dos. Varje person behöver minst tre doser för att få ett fullgott skydd. Det innebär att barnfamiljens kostnad blir cirka 5 000 kronor för grundvaccinationen. Skyddet räcker i tre år och behöver därefter fyllas på.

Kostnaden kan vara oöverstiglig för många barnfamiljer. För att minska den ekonomiska belastningen föreslår Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft att landstingen går in och subventionerar TBE-vaccinering för barn.

I Österrike har barnen vaccinerats mot TBE och där har antalet insjuknade minskat kraftigt, från cirka 700 fall om året till cirka 100 fall.

Viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan snabbt överföras vid ett bett. Därför kan man smittas av TBE även om man snabbt tar bort fästingen. Det innebär att det är svårt att skydda sig mot smittan.

För barn som vistas i de riskområden som finns bör landstingen överväga att erbjuda gratis TBE-vaccination.

Vi är väl medvetna om landstingensansträngda ekonomier, men kostnaden för TBE-vaccination bör vägas mot de kostnader sjukvården kan undvika genom färre fall av TBE. Samhällsekonomiskt är det troligen en vinst att införa gratis vaccinering mot TBE. Och inte minst minskas det mänskliga lidande för både patient och anhöriga.

Maria Lundqvist-Brömster, förbundsordförande Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev