Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Allt färre privatanställda ställer upp i covidvården

Publicerad: 23 april 2021, 10:57

Mer privatanställd vårdpersonal ryckte in i Region Stockholm våren 2020 än under pandemins pågående tredje våg.

Foto: Jeppe Gustafsson

Förra våren jobbade 140 anställda hos privata vårdgivare åt Region Stockholm. Under pandemins tredje våg bara 23, visar en kartläggning av lokaltidningen Mitt i.


Ämnen i artikeln:

Personalbrist

Sjukvården är hårt pressad, inte minst den personalkrävande intensivvården. Region Stockholm har vädjat om hjälp från vårdpersonal anställd av privata vårdgivare, och i går upprepades det av verksamhetschefen för iva på Danderyds sjukhus, Klara Bergmark.

– Vi kan ha fler som går på krislägesavtal, men personalen är ju slutkörd. Så helst skulle vi vilja ha hjälp från privata vårdgivare, sa hon till Dagens Samhälle. 

Men under den tredje våg av pandemin som nu pågår har inte alls lika många privatanställda ryckt in i den regiondrivna vården som under första vågen, våren 2020.

Då kom 140 personer från privatvården till undsättning. Under höstens andra våg var de omkring 100 personer, men hittills under den tredje vågen har bara 22 privatanställda läkare och sjuksköterskor samt en kurator tagit jobb i regionen, visar kartläggningen som lokaltidningen Mitt i har gjort.

Varför det är så stor skillnad är oklart.

– Det är svårt att veta. Kanske för att det är tufft att jobba i covidvården. Och de som är anställda av privata vårdgivare jobbar ju ofta dagtid, inte 24/7 som på sjukhusen, och det kanske inte går ihop med deras liv, säger Eva Bring, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till lokaltidningen. 

Uppgifterna rör dock bara den extra personal som förmedlas via regionens hr-avdelning, och inte personal som sjukhusen eventuellt själva har timanställt. 

De privata vårdgivarna avlastar också på andra sätt än genom att bidra med sin personal.

– Vi har slutit pandemiavtal med flera vårdgivare så att patienter har kunnat flytta ut till dem från sjukhusen, vilket ju avlastar, säger Eva Bring.

 

 

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Personalbrist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev