Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Alliansens förslag speglar politisk panik”

Vårdkrisen i Stockholm beror helt på den politik som det moderatledda styret fört under sina tio år vid makten. De förslag som styret nu lagt fram bekräftar denna bild och ger oss socialdemokrater rätt på punkt efter punkt.

Publicerad: 6 mars 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De problem som allianspolitikerna talar om beror alla på att Stockholmsvården är splittrad. Ja – men vad väntade de sig egentligen när de styckade upp den i 34 separata marknader?


Ämnen i artikeln:

VårdvalStockholmSLL

Den moderatledda alliansen har styrt Stockholms läns landsting i tio år med ekonomiska förutsättningar som andra landsting bara kan drömma om. Styret har således haft alla möjligheter att forma vårdsystemet i Stockholm som det velat. Huvudinslaget i dess politik – rentav den enda idén – har varit privatiseringar genom så kallade vårdval. Hela 34 sådana marknader har man skapat; mer än dubbelt så många som det landsting som har näst flest.

Resultatet är nu uppenbart. Vården i Stockholm befinner sig i kris. Väntetiderna på akuterna kan uppgå till flera dygn, vårdpersonalen går på knäna, mer än 600 vårdplatser är stängda och operationer måste ställas in. I en resultatöversikt från SKL ligger Stockholm på plats 15 av 21 landsting och regioner. Stockholm är bäst på ett enda av de 16 vårdområden som granskas. Efter så lång tid med så mycket resurser kan detta svaga resultat inte bero på annat än moderatstyrets politik. Varför är vi som har de överlägset bästa förutsättningarna inte bäst på allt?

LÄS OCKSÅ REPLIKEN: ”Valfriheten fortsatt viktig när vården utvecklas”

Styret har till sist insett att det varken är tillräckligt eller rimligt att fortsätta skylla krisen på regeringen och sjukhusledningarna. I måndags (SvD 27/2) lade det fram ett antal förslag – som ger oss socialdemokrater rätt på punkt efter punkt.

Iréne Svenonius (M) är bekymrad över att ”många patienter har väldigt många läkarkontakter”. Vi socialdemokrater har sedan maj 2015 krävt en Lex Åke mot det problemet, döpt efter en patient som träffade 66 olika läkare på ett år. Anna Starbrink (L) vill stärka primärvården. Vi socialdemokrater gav i vår skuggbudget för 2017 primärvården ett dubbelt så stort tillskott som alliansen gjorde.

Ella Bohlin (KD) vill se tätare samverkan mellan landstinget och kommunerna kring de äldres behov. Vi socialdemokrater har länge visat på TioHundra-projektet i Norrtälje som ett lyckat exempel på sådan samverkan, och motsatt oss Bohlins idé om vårdval i geriatriken eftersom det skulle försvåra samverkan. Bohlin talar också om att länka samman vårdval. Vi socialdemokrater har sedan maj 2016 krävt en revision av alla befintliga vårdval och stopp för införande av nya.

De problem som allianspolitikerna talar om beror alla på att Stockholmsvården är splittrad. Ja – men vad väntade de sig egentligen när de styckade upp den i 34 separata marknader? Där aktörerna varken har möjlighet eller incitament att samarbeta kring patientens behov?

Att ändra sig under galgen på detta sätt är inte trovärdigt. Moderatstyrets förslag speglar politisk panik, inte faktisk förståelse av de systemfel det självt skapat. Påstår allianspolitikerna annat måste de genast bekänna färg.

Är de beredda att skrota vårdval geriatrik? Är de beredda att skrota det 35:e vårdvalet, inom reumatologin, som inte är önskat av varken patienter eller profession? Är de beredda att genomföra en revision av alla vårdval i syfte att avveckla de som inte fungerar, inlemma vissa i primärvården och slå ihop andra? Är de beredda att kasta sin ideologi om ständigt fler vårdval på skräphögen?

Vi är övertygade om att moderatstyret inte är berett till detta. Att genomföra förslagen på allvar skulle kräva en helomvändning. Att genomföra förslagen på allvar skulle vara att göra det vi socialdemokrater länge förespråkat, nämligen att skapa ett vårdsystem där vårdens pengar går till vård och patientens intressen går före vårdbolagens. Det kan inte moderatstyret.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Dag Larsson, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VårdvalStockholmSLL

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev