Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Alliansen lappar och lagar förlossningsvården

Ella Bohlin säger sig uppmuntra barnmorskeledda enheter. Men när personalen och sjukhusledningen får lappa och laga för att ta hand om föräldrar som ska föda på SÖS är det svårt att förstå vad hon menar, skriver MP i en replik.

Publicerad: 11 december 2014, 07:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur uppmuntrar Ella Bohlin (KD) barnmorskeledda enheter, undrar MP?


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdVårdkvalitetPatientsäkerhetBarnmorskor

Replik. Tio barnmorskor tillsammans med Vårdförbundets ordförande reser sig för att rädda en förlossningsenhet (DS 2/12) som håller på att gå under. De vänder sig till ansvariga sjukvårdspolitiker och ber om hjälp att rädda Södra BB från att bli en avdelning som ger vård till färre kvinnor under otryggare förhållanden.

Detta efter att sjukvårdsledningen har fattat beslutet att göra om två av tio förlossningsrum på Södra BB till eftervårdsrum för kvinnor som genomgått komplicerade förlossningar.

Ella Bohlin (KD) är förespråkare för just den typ av förlossningsavdelning som Södra BB representerar. Södra BB är den enda barnmorskeledda lågriskenheten i Sverige där mödravård, förlossningsvård och eftervård finns under samma tak, där kvinnan är garanterad en barnmorska under hela den aktiva delen av förlossningen. Ella Bohlin förespråkar också valfrihet i förlossningsvården.

Fallet Södra BB visar att hon är på väg att misslyckas med båda dessa saker. Hennes enda svar på vad politikerna kan göra för att möta barnmorskornas upprop på Södra BB är att ”uppmuntra” barnmorskeledda enheter (DS 4/12).

Frågan är då, exakt på vilket sätt uppmuntrar Ella Bohlin barnmorskeledda enheter? Är det genom att konstatera att det ”är positivt” att det föds fler barn än någonsin, men samtidigt inte göra något åt en situation där personalen och sjukhusledningen får lappa och laga för att försöka ta hand om de föräldrar som ska föda barn på SÖS? Södra BB är ett föregångsexempel på hur förlossningsvård för kvinnor med normal förlossning kan se ut och enhetens fungerande vårdkedja ska inte brytas för att vara ett stödben till andra enheter på SÖS.

Barnmorskorna och de blivande föräldrarna i Stockholms läns landsting har rätt till trygga förutsättningar vid förlossning och eftervård. Därför måste den styrande minoritetsledningen i Stockholms läns landsting redan vid beställningen av vård precisera vilken typ av vård man vill ha. Om det är en barnmorskeledd enhet man vill ha så måste det vara formulerat, så att den här typen av laboreringar med personal och patienter undviks.

Miljöpartiet har länge arbetat för en bättre förlossningsvård. Tillsammans med åtgärder som bättre arbetsmiljö för barnmorskorna och att varje födande kvinna ska ha rätt till en barnmorska under det aktiva förlossningsarbetet, vill vi se fler barnmorskeledda enheter inte färre.

Därför har vi föreslagit en barnmorskeledd enhet även på Karolinska i Huddinge. Det är dags att lyssna på barnmorskorna som värnar om att få ge den bästa förlossningsvården de kan, och det är dags att börja ta ansvar för en förlossningsvård som under lång tid har haft stora problem. Det är vi i Miljöpartiet beredda att göra.

Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev