Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Alliansen: Kroniskt trötta måste få bättre vård

Stockholm ska vara Sveriges bästa landsting för personer som är drabbade av ME/CFS, eller kroniskt trötthetssyndrom. De patienter som i dag är mycket utsatta och går igenom ett stort lidande på grund av sjukdomen måste få en bättre vård.

Publicerad: 12 maj 2015, 11:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholm ska vara Sveriges bästa landsting för personer som är drabbade av ME/CFS.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Jämlik vårdVårdkvalitetKroniska sjukdomar

I dag tisdagen den 12 maj uppmärksammas världen över ME/CFS, den sjukdom som ibland brukar benämnas kroniskt trötthetssyndrom och som drabbar ungefär 40 000 människor i Sverige. Vården för ME/CFS-sjuka i Sverige ligger tyvärr efter jämförbara länder, bland annat därför att sjukdomen är så okänd och komplex.

Vi i Stockholms Läns Landsting är överens om att ME/CFS behöver tas på allvar. Många drabbade, liksom deras anhöriga, lider svårt.

Stockholms läns landsting ska nu ta fram ett vårdprogram för ME/CFS. Detta sker i samverkan med andra lämpliga parter. Inte minst behöver vi ha en god dialog med patientorganisationen. Vi behöver med gemensamma krafter skapa förutsättningar för att på bästa sätt ta hand om patienter med denna påfrestande sjukdom.

ME/CFS står för Myalgisk encephalomyelit/Chronic Fatigue Syndrome och visar sig genom flera mer eller mindre svåra symptom. Smärta i musklerna, påverkan på hjärnan och ständig trötthet är några av dem. Forskarna blir alltmer övertygade om att sjukdomen utlöses av en infektion där patientens immunförsvar råkar ”haka upp sig”. Detta yttrar sig som en evig influensa där de svårast drabbade blir som fångar i sitt hem. Många drabbade är relativt unga människor med ett aktivt liv som dramatiskt förändras av sjukdomen.

Sjukdomen är komplicerad att diagnostisera. Det saknas också en effektiv behandling. Samtidigt pågår en vetenskaplig debatt där vissa forskare anser att ME/CFS är en biomedicinsk, kroppslig sjukdom, medan andra pekar på psykologiska grunder och hävdar att den bästa behandlingen består av kognitiv beteendeterapi (KBT).

Det står klart att vården behöver mer kunskap om ME/CFS. Forskning, utveckling och utbildning är nödvändigt för att kunna ge en evidensbaserad vård.

Under våren öppnas ett ME-centrum vid Stora Sköndal i södra Stockholm. Vården där kommer att vara biomedicinskt inriktad. Vår inriktning är att vården ska vara långsiktig och vara tätt sammankopplad med forskningen, så att nya rön snabbt kan börja användas i vården.

Stockholm ska vara Sveriges bästa landsting för personer som är drabbade av ME/CFS. De patienter som i dag är mycket utsatta och går igenom ett stort lidande måste få en bättre vård.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholms län

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, gruppledare (L)

Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd (M) med ansvar för bland annat Vårdval Stockholm

Karin Fälldin, gruppledare (C) hälso- och sjukvårdsnämnden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev