Sjukvård
”Alliansen har bäddat för vårdkaos i jul”
Stockholms landstingspolitiker verkar ha tappat kontrollen över länets sjukvård. Redan innan jul och nyår är 704 vårdplatser stängda, vilket motsvarar ett sjukhus. Under helgerna kan man iskallt räkna med att ytterligare ett hundratal platser kommer att stänga.
Publicerad: 21 december 2017, 04:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
”Välfärden växer inte av konsultarvoden och övervinster till sjukvårdsföretag.” Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån
Under förra året ställdes 4 633 operationer in i Sveriges största och rikaste landsting. Problemet i Stockholms Läns Landsting är nu konstant året om. Det här handlar om personalbrist och hur har den uppkommit? Jo, genom en stor arrogans från ledande allians- och SD-politiker gentemot personalen.
Politiker har inte lyssnat på rapporter från vårdanställda. De har inte tagits på allvar. I stället för att låta miljarder rulla på en löpande räkning för Nya Karolinska, i stället för att låta de 17 vårdvalen kosta över 11 miljarder; en femtedel av sjukvården, istället för att låta skattepengar gå till vinster inom de stora vårdkoncernerna, kunde alliansen och SD i landstinget valt att satsa på personalen. På bättre arbetsvillkor; bättre scheman, förkortad arbetstid, bättre löner.
I stället låter alliansen och SD personalen fullständigt bränna ut sig. Belastningen på personalen i Stockholm är extrem. Sjuktalen bland sjuksköterskorna har mer än fördubblats – från sju till i genomsnitt 15 sjukdagar under ett år.
Ansvaret faller tungt på de borgerliga politikerna. Omläggningen av hela hälso- och sjukvården i Stockholm har kantrat. Ingenting verkar gå i takt och personalen går på knäna, inte minst på de stora akutsjukhusen. Det är alliansen som tillsammans med SD bär ansvaret för att akutavdelningarna på Södersjukhuset och Nya Karolinska underkändes av Inspektionen för vård och omsorg förra veckan.
Hur många sjukskrivna krävs innan något händer? Hur många vårdskador ska få inträffa på grund av personalbrist? Hur hög ska kostnaden bli för hyrpersonal?
Det är bara personalen som kan minska köerna. Som kan se till att vårdplatserna kan fyllas och barncanceroperationerna verkställas. Bara personalen. Det behövs reella satsningar och därför har vi i budgetförhandlingarna med regeringen kämpat för att förhandla in medel för en mer jämlik vård. En av Vänsterpartiets reformer som vi fick igenom i den senaste höstbudgeten är två miljarder kronor till förbättrade arbetsvillkor för vårdanställda.
Sammanlagt landade hela satsningen på hälso- och sjukvården på 4,7 miljarder. Men det skulle behövas så mycket mer och det är vi i Vänsterpartiet medvetna om. Helst skulle vi vilja se att den summa som regeringen Reinfeldt tog bort från välfärden, 140 miljarder till skattesänkningar mellan 2006-2014, var på plats igen.
Välfärden växer inte av konsultarvoden och övervinster till sjukvårdsföretag. Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Men även att de med störst behov går först.
Skattemedel ska användas till det de är avsedda för och inte försvinna ner i fickorna på ägarna till de stora vårdbolagen. Det är viktiga principer som borde få gälla för den som blir sjuk även i Stockholm.
Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson (V)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.