Sjukvård
Alliansen bör visa Strandhäll var skåpet ska stå
En klokare regering hade formulerat sin politik som att ”skadorna från tobaksanvändning ska minskas”, istället för att säga att allt tobaksbruk måste minskas. Lämna snuset och snusarna i fred, uppmanar Svenska Snustillverkarföreningen.
Publicerad: 9 mars 2018, 07:57
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Myndiga konsumenter anses i lagförslaget inte kapabla att själva plocka en snusdosa i kylen.
Foto: Mostphotos
I det förslag till ny tobakslag som Annika Strandhäll presenterat är det rökförbud utomhus som hittills lyfts fram av regeringen. Vad ingen från regeringen har velat berätta är att om förslaget går igenom förbjuds snusare att ta en dosa ur kylen, lägga på disken och sedan betala. Inte heller ska butiker som säljer snus via internet få visa bilder på produkterna. Få tror att jag menar allvar när jag helt korrekt återger regeringens politik.
Fyra av tio butiker har idag snuskylen bredvid kassorna. Annika Strandhäll vill bestämma att snuset ska förvaras bakom kassan istället. Myndiga konsumenter ska behöva be om sin dosa. De anses inte kapabla att plocka i kylen själv utan att drabbas av en obetvinglig lust att förköpa sig på snus. Statens tilltro till medborgarna sänks därmed ytterligare ett snäpp.
Det föreslagna självbetjäningsförbudet har ingenting med fakta, vetenskap och empiri att göra. Det påverkar inte människors hälsa positivt och det är ingen social förbättring – tvärtom.
Förutom den onödiga ombyggnationskostnaden som drabbar nära hälften av de butiker som säljer snus, finns också erfarenheter från Norge som visar att det är de mindre butikernas omsättning som drabbas. De bensinstationer och butiker i glesbygd och förorter som det mestadels handlar om riskerar att se sin gemensamma omsättning minskad med omkring 350 miljoner kronor per år. Det är flera gånger mer än det statliga driftstöd till utsatta glesbygdsbutiker som ett flertal partier ställt sig bakom. Politikerna ger med ena handen och rycker undan mattan med den andra.
Från sina företrädare Maria Larsson (KD) och Gabriel Wikström (S) har Annika Strandhäll fått ta över en missriktad och moralistisk ANDT-strategi där det sägs att ”tobaksbruket ska minskas”. En klokare regering hade formulerat det som att ”skadorna från tobaksanvändning ska minskas”, och därmed kunna skilja på snus och cigaretter.
Det handlar alltså inte om omsorg om människors hälsa, och egentligen handlar det inte så mycket om snus heller. Förslaget går ut på att av någon outgrundlig anledning vilja göra det svårare för butiker och servicehandel att erbjuda det som kunderna önskar. Och det utan någon påvisbar nytta. Krångel och kostnader för vanligt folk är vad regeringen kan hoppas på. För vem kommer att sluta röka och börja snusa när staten i akt och mening säger att båda är lika farligt och ska behandlas på samma sätt?
Utredaren Göran Lundahl skriver på sidan 441 i sin utredning att:
När det särskilt gäller förslaget om förbud mot självbetjäning bedömer vi att detta får mycket små konsekvenser för näringsidkarna eftersom sådan självbetjäning numera inte är särskilt vanlig. Förslagen är avsedda att vara konkurrensneutrala.
Det är ren spekulation, eftersom 40 procent av alla butiker som säljer snus påverkas och främst mindre butiker på landsbygden, vilket inte kan sägas vara konkurrensneutralt.
För den som är intresserad av människors hälsa på riktigt och inte nöjer sig med enkla fraser och önsketänkande är det enkelt att se att rökning påverkar hälsan negativt för alltför många människor, både brukaren och dennes omgivning. Och den som anser att rökning är ett problem finner vid en snabb blick på internationell statistik att i länder som Sverige och Norge där snus är tillåtet, är också andelen rökare i befolkningen långt lägre än i andra jämförbara länder.
Att ge sig på den produkt som bidragit till att färre röker kan helt enkelt inte vara ett bra sätt att minska skadorna från rökning.
Sanningen är att den grupp av vuxna i Sverige där rökning är minst vanligt är män 30-44 år. Å andra sidan snusar 22 procent av dessa män, så uppenbarligen är det tack vare snuset som rökningen kunnat understiga WHO:s mål om högst fem procent rökare. Det behövs inget tack för våra insatser, inte ens ett erkännande. Vi vill bara att politiken lämnar snuset och snusarna i fred.
Partier som säger sig värna småföretag, önskar att hela Sverige ska leva, och kanske också kan tänka sig att vuxna myndiga människor kan fatta beslut på egen hand, måste helt enkelt gå emot regeringens förslag.
Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.