Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Alla ska vaccineras på ett halvår

Publicerad: 9 december 2020, 08:48

Socialminister Lena Hallengren presenterade överenskommelsen tillsammans med Marie Morell, ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation, på en digital pressträff.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Målet är att alla över 18 år ska vaccineras mot covid-19 första halvåret 2021. Regionerna står för genomförandet och staten för kostnaden.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetEkonomiVaccineringen mot coronaviruset

På tisdagskvällen meddelade regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, att en överenskommelse nu är klar om målsättning och finansiering kring vaccinationen mot covid-19.

Målet är att alla svenskar över 18 år ska kunna vaccineras under det första halvåret 2021. Plus personer under 18 år som tillhör en riskgrupp.

– Det är ett ambitiöst och utmanande mål som vi är helt överens om, sade Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, på tisdagens presskonferens.

Vaccinationen ska inledas efter jul- och nyårshelgerna om vaccin finns på plats då. Skulle vaccin komma till Sverige redan före nyår finns beredskap för att inleda vaccinationen ännu tidigare. När invånarna erbjuds vaccination kommer att styras av Folkhälsomyndighetens prioritetsordning.

Staten står för hela kostnaden för vaccinationsprogrammet.

– Inom ramen för den här överenskommelsen gör staten ett mycket stort finansiellt åtagande. Sammantaget går staten med dagens besked, och tidigare lämnade besked, in med över 9 miljarder kronor för vaccin och vaccinationer, sade socialminister Lena Hallengren (S) på pressträffen.

För regionernas del innebär det att de får 275 kronor per dos vaccin vilket innebär 550 kronor för de vaccin som kräver två doser. Regeringen skjuter också till ytterligare 400 miljoner kronor till regionernas vaccinationsförberedelser utöver de 300 miljoner kronor som regionerna redan fått för detta. Dessutom får de regioner som klarar målen för en skyndsam och säker vaccination dela på ytterligare 700 miljoner kronor. Exakt vilka mål detta kommer att vara framkom inte på tisdagen.

I överenskommelsen mellan regeringen och SKR ingår också en gemensam informationssatsning riktad mot allmänheten.

– Vi ska nå ut till hela befolkningen med information och kunskap om covid-19 vaccin och vi vill att så många som möjligt ska välja att vaccinera sig. Det är viktigt för att kunna stoppa smittspridningen, sade Marie Morell.

Regeringen har också gett Socialstyrelsen i uppdrag att köpa in 21 kryofrysar för förvaring av de vaccin som kräver låga temperaturer. Enligt Marie Morell finns dock redan tillgång till sådana ute i regionerna men de extra frysarna ska säkerställa att det inte uppstår någon brist.

Hon uppmanade de ansvariga myndigheterna att samarbeta tätt med regionerna kring information om vilka vaccin som kommer levereras till Sverige, när de kommer och i vilken mängd.

– Arbetet pågår i regionerna med full kraft för att förbereda sig och man har olika scenarier för vilka vacciner som kommer och i vilken omfattning. Jag känner mig väldigt trygg med att vi med gemensamt arbete mellan regionerna, staten och andra aktörer kommer att få det här att fungera på ett både rättssäkert och patientsäkert sätt och att vi därmed kan stoppa pandemin så snabbt som möjligt.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev