måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Alla ska ha råd med bra tandvård i Sverige

Tänderna ska inte vara en klassmarkör i ett välfärdsland som Sverige, skriver Karin Rågsjö (V), apropå att det allmänna tandvårdsbidraget igår fördubblades för alla åldersgrupper.

Publicerad: 2 april 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TandvårdKlassfrågorOjämlikhet

Ätit mycket godis i påsk? Du är inte ensam. Praliner, marsipanharar, chokladägg, sura kolaremmar… Men lugn, nu kommer goda nyheter, för alla utom Karius och Baktus.

Från och med igår fördubblas det allmänna tandvårdsbidraget för alla åldersgrupper. Det är ett krav Vänsterpartiet har fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen. Vi vill att alla, oavsett inkomst, ska ha råd att ha bra tänder. Det ska inte synas i munnen om man har hög eller låg inkomst. Vänsterpartiets uppfattning är att tänderna är en del av kroppen och tandhälsan har återigen blivit en tydlig klassmarkör. Så borde det inte vara i ett välfärdsland som Sverige.

Vi vet att hundratusentals svenskar inte går till tandläkaren fast de behöver det. De har helt enkelt inte råd. De hoppar över undersökningar och ofta blir problemen mycket värre innan man till slut måste gå till tandläkaren. Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller tvingas helt avstå från tandläkarbesök.

Så ska det inte vara. Precis som att man kan gå till sjukvården oavsett om man är rik eller fattig så ska man kunna gå till tandläkaren. Fördubblat tandvårdsbidrag är en jämlikhetsreform som inte hade kommit till utan Vänsterpartiet vid förhandlingsbordet. Det betyder att den som är mellan 23 och 29 år eller från 65 år och uppåt får 600 kronor om året. Och tandvårdsbidraget för den som är mellan 30 och 64 år höjs till 300 kronor per år.

Tandvårdsbidraget är en årlig summa pengar till den som använder tandvården och bidraget varierar beroende på hur gammal du är. Pengarna betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten - men du som patient bestämmer själv om pengarna ska användas till att betala för behandlingen. För de yngsta åldersgrupperna är tandvården avgiftsfri, vilket också har varit ett krav från Vänsterpartiet.

Vi vet att grunden för en god tandhälsa läggs tidigt i livet. Tyvärr lutar många unga vuxna att besöka tandvården i förebyggande syfte när de inte längre har tillgång till avgiftsfri tandvård i en tid då många unga personer fortfarande flyttar runt, studerar, har tillfälliga anställningar eller är arbetslösa. Många äldre har också problem med munhälsan. Det behövs därför bättre information till äldre och ökad kunskap hos personalen inom äldreomsorgen om hur åldrande påverkar munhälsan samt rätt till tandvård. Samverkan mellan Folktandvården, primärvården och äldreomsorgen behöver dessutom förbättras.

Fördubblat tandvårdsbidrag är en av 80 jämlikhetsreformer som Vänsterpartiet har fått igenom under den här mandatperioden. Det kommer att göra stor skillnad för väldigt många människor i Sverige. Utan oss vid förhandlingsbordet hade dessa inte blivit av. Vårt svar på ett Sverige där toppen drar ifrån, och där många lämnas efter, är en politik för ekonomisk jämlikhet. Stora klyftor är dåligt för ett lands utveckling. Och tvärt om. Jämlika samhällen presterar bättre. Folk mår bättre. Vi vill att Sverige åter igen ska bli världens mest jämlika samhälle, ett samhälle där tänder och god munhälsa inte längre en klassfråga.

Karin Rågsjö, vård-och tandvårdspolitisk talesperson (V)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev