Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Alla har inte föräldrar som kan ge stöd

Vi kommer att fortsätta driva på för att samhällets stöd ska förbättras på flera sätt – inklusive att föräldrarnas roll och behov av stöd ska uppmärksammas.

Publicerad: 14 mars 2016, 09:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den psykiska ohälsan bland ungdomar är ett stort problem som vi måste bekämpa med många åtgärder som kompletterar varandra.


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaCivilsamhället

Replik. Susanne Nyman Furugård har naturligtvis helt rätt i att föräldrarna har en central roll för att minska risken för att unga drabbas av psykisk ohälsa.

Föräldrar har alltid en avgörande roll och ansvar för att fånga upp de egna barnens behov.

I sin replik ”Glöm inte föräldrarnas roll” menar hon att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) missar det perspektivet i vår rapport om psykisk ohälsa bland unga.

Vårt uppdrag från regeringen har varit att kartlägga problemen med psykisk ohälsa bland unga och stödet från samhället.

Syftet med min artikel i Dagens Samhälle var att lyfta dessa frågor och särskilt uppmärksamma att vården kan göra  mer och i ett tidigare skede.

Att vården gör mer för att upptäcka psykisk ohälsa och delta i handlingsplaner är en viktig aspekt – som dessutom ger föräldrar stöd.

Men det är givetvis viktigt att även se föräldrars centrala roll och ge dem stöd. Det ena utesluter inte det andra.

Den psykiska ohälsan bland ungdomar är ett stort problem som vi måste bekämpa med många åtgärder som kompletterar varandra.

Det är också viktigt att komma ihåg att alla unga inte har föräldrar som, av olika skäl, kan vara ett stöd i situationen. Föräldrars förmåga att vara ett stöd kan skifta och då måste samhället alltid finnas som en viktig resurs.

Detta är en mycket viktig fråga och MUCF kommer att driva på för att samhällets stöd ska förbättras på flera sätt – inklusive att föräldrarnas roll och behov av stöd ska uppmärksammas.

Lena Nyberg, generaldirektör Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev