Sjukvård
”Alkoholindustrin går i tobaksindustrins fotspår”
Att svaret på vår debattartikel från Sveriges Bryggerier och SVL inte innehåller en mening om alkoholens skador är högst talande, skriver Johnny Mostacero, Förbundsordförande IOGT-NTO, i en slutreplik.
Publicerad: 19 november 2015, 12:25
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK. ”Finns ingen ond industri som styr alkoholpolitiken” skriver ledarna för Sveriges Bryggerier och Sprit- och Vinleverantörsföreningen.
Vi har i vår artikel Kommersiella aktörer har tagit över alkoholpolitiken” inte benämnt dem som onda utan det handlar om att se alkoholens konsekvenser i samhället. Alkohol är en av de fyra största faktorerna till det stora antal cancerfall vi ser i Sverige varje år.
Endast alkoholmissbruket kostar årligen samhället över 66 miljarder och alkohol är den största faktorn till förtida död för människor i den mest arbetsföra åldern (18-35 år) i Europa.
Svaret på alla alkoholpolitiska frågor är enligt industrin att sänka alkoholskatten. Industrin har en tradition av att beställa egen statistik kring smuggling och införsel för att försöka övertyga beslutsfattare.
Under 90-talet lät Svenska Bryggareföreningen göra de två så kallade Kolk-rapporterna. Uppgifterna i rapporterna fick stor uppmärksamhet i media.
När de väl granskades av professor Kühlhorn vid Stockholms universitet konstaterade man att de saknade grund och använde en frågeteknik som snedvrider resultaten uppåt. Värt att notera är att industrin i sin replik erkänner de officiella siffror om en minskad totalkonsumtion av alkohol som de i andra sammanhang helt avfärdar.
Alkoholindustrin går i tobaksindustrin fotspår, där de hävdade att smugglingen av tobak gör att man inte kan höja tobaksskatten. Erfarenheten har dock visat att tobaksindustrin haft fel, något som lett till en tobakskonvention med begränsningar och mer transparant information om tobaksindustrins påverkan på politiken.
Samma sak behövs på alkoholområdet, inte minst för de utvecklingsländer där industrin använder svaga regeringar för att få fram en verkningslös alkohollagstiftning som gynnar deras försäljning.
Det är viktigt att alkoholindustrin, i Sverige och övriga världen, inte ges möjlighet att underminera en restriktiv och solidarisk alkoholpolitik. På samma sätt som tobaksindustrins inflytande över tobakspolitiken försvann så behöver också alkoholindustrins inflytande begränsas.
Johnny Mostacero, förbundsordförande, IOGT-NTO
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.