tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Äldreomsorgen låste in boende för att stoppa smitta

Publicerad: 25 september 2020, 09:19

15 fall där boende låsts in har anmälts till Ivo. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Under pandemin har äldre i flera olika kommuner blivit inlåsta mot sin vilja av personalen på olika äldreboenden. Det visar en granskning av anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Sveriges Radios Ekot har gjort.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Äldreboende

Enligt granskningen finns det 15 fall om inlåsningar som anmälts till Ivo. Majoriteten av fallen rör dementa som blivit inlåsta.

De inblandade kommunerna har i några av fallen redan utrett de anmälda ärendena.

I Borås där anställda vid upprepade tillfällen hade låst in boende genom att placera fåtöljer utanför dörrarna till deras rum, var det Jeanette Zachau, socialt ansvarig samordnare i kommunen, som gjorde utredningen.

– Personalen var beredda att göra vad som helst för att förhindra fortsatt smittspridning i den situationen. Åtgärden frihetsberövande har inte stöd i lag på ett vård- och omsorgsboende, och det kunde inneburit en fara för brukarnas liv, hälsa och säkerhet, säger Jeanette Zachau till Ekot.

Enligt Kommunals huvudskyddsombud inom äldreomsorgen i Borån, Lena Sänd, var det den ansvariga sjuksköterskan som gav personalen rådet att sätta stolar för dörrarna.

– Detta är alltså inget beslut som de fattar själva, som jag förstår. Personalen vet att det är fel men de saknar skyddsutrustning, allt är kaos, de frågade och fick detta råd, säger Lena Sänd till Kommunalarbetaren.

Ekots granskning visar samtidigt att det kommit in många anmälningar om att chefer och arbetsledningen på andra äldreboenden inte tog coronaviruset på allvar under den värsta smittspridningen i våras.

I anmälningarna beskrivs det bland annat att sjuka personer inte har separerats från friska och att misstänkt smittade inte isolerades förrän deras provsvar kom. Dessutom rapporterar personalen om bristfällig tilldelning av skyddsutrustning.

– Jag förstår att man kan inte beställa en miljoner munskydd som ska räcka till alla. Däremot tycker jag att man kanske kunde ha tagit det här på allvar att man inte skulle springa mellan avdelningarna, säger undersköterskan Birgitta till Ekot.

I anmälningarna rapporteras också att personalen har upplevt att de har blivit tystade av ledningen.

I en av rapporterna till Ivo skriver anmälaren att ”personal vågar inte anmäla/skriva avvikelse pga rädsla för repressalier från arbetsgivarens sida då man hårt går ut med att det är strikt sekretess kring eventuella fall … och hotar med varning, till och med uppsägning, om det kommer ut information om smitta.”

– Det har varit en sån tuff resa men jag tror att mycket av det här handlar om okunskap och förtvivlan och att inte räcka till. Jag tror att kommer det en andra våg så kommer vi att stå mycket mycket stadigare, säger Åsa Furén-Thulin, chef för sektionen Socialtjänst på SKR, till Ekot.

Pelle Sten

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev