Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Akademiska vårdcentraler visar nödvändigt nytänkande

Svensk sjukvård står inför enorma utmaningar. De sociala hälsoklyftorna är oacceptablet stora. Ska vi kunna möta nya folksjukdomar som till exempel den psykiska ohälsan krävs ett brett nytänkande.

Publicerad: 2 november 2012, 05:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdPsykisk ohälsaForskningspolitik

Människor vårdas i dag i mindre utsträckning på akutsjukhusen. Primärvården får en allt viktigare roll. För att stärka denna krävs ekonomiska resurser. Men det handlar också om kompetens, innovation och utveckling.

I Stockholm har vi i bred blocköverskridande samsyn hittat ett sätt att påbörja en sådan satsning. Akademiska vårdcentraler är ett koncept för att stärka klinisk patientnära forskning, utveckling och utbildning inom primärvården. I praktiken innebär det att ett antal enheter inom länet (i dagsläget fyra) har getts ett utökat uppdrag att samordna och främja kvalitet för patientnära utbildning, utveckla evidensbaserade vårdkedjor, öka klinisk och patientnära forskning, implementera forskningsresultat och stödja utvecklingsarbete samt stärka förutsättningarna för den kliniska forskarutbildningen.

Frågan om förnyelse och utveckling inom den svenska sjukvården är i allra högsta grad politisk. Ett forsknings- och utvecklingsperspektiv på vården handlar i grunden om samhällssyn. Vi måste en gång för alla förkasta den gamla stockkonservativa uppdelningen av samhället i det ”närande” näringslivet och den ”tärande” välfärden. Vi måste våga se att ibland skapar samverkan och långsiktiga kreativa miljöer mer och bättre utveckling än stuprör och stenhård konkurrens. Och vi måste se kopplingen mellan forsknings- och utvecklingsperspektivet och de stora samhällsproblem vi har att gemensamt hantera.

Vi behöver stärka samarbetet mellan näringsliv, akademi och sjukvård för att få fram nya och effektiva behandlingar som i sin tur bidrar till tillväxt och sysselsättning. Samarbete med patienter och patientorganisationer är nyckeln till en bättre och mer individualiserad vård. Genom de akademiska vårdcentralerna får vi bättre möjligheter att snabbt genomföra klinisk forskning och att få fram verkningsfulla program i samarbete med patientföreträdare. Vi kan på så sätt få ut mer vård från sjukhusen och från slutenvården.

Svensk sjukvård ser inte ut som förr. Forskning och utbildning måste anpassa sig till detta. Den verksamhet med akademiska vårdcentraler som i bred blocköverskridande enighet införts i Stockholms läns landsting är ett viktigt steg i den riktningen. För bättre folkhälsa, för att kunna möta framtidens sjukdomar och för att åstadkomma en sjukvård i världsklass. Vi kan inte se annat än att den typen av frågor borde få betydlig större plats i den sjukvårdspolitiska debatten.

Johan Sjölander, landstingspolitiker (S), Stockholm

Anders Lönnberg, ordförande Diabetesorganisationen i Sverige, landstingsledamot (S) Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev