tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

50 000 vårdanställda kräver bättre arbetsmiljö

Publicerad: 12 december 2022, 09:11

50 000 namnunderskrifter från vårdpersonal lämnas i dag över till regeringen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Tretton fack- och professionsförbund kräver att regeringen tar tag i arbetsmiljön inom vården. I dag lämnas underskrifter över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöVårdförbundetLäkarförbundetKommunalVisionSSRAcko Ankarberg Johansson

I uppropet kräver förbunden en kriskommission för vården, fler vårdplatser och en hållbar arbetsmiljö. Initiativet tog form under våren efter att förbunden ville visa sitt missnöje med vad de beskriver som en ohållbar situation.

Totalt har närmre 50 000 namnunderskrifter samlats in och i dag lämnas de över till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

Förbunden kräver bland annat att regering och regioner lyssnar på medarbetarna, satsar på de patienter som behöver det mest samt utbildar fler inom vårdyrkena.

”Våra medlemmar tycker om sina yrken. Men denna välvilja får inte utnyttjas. Den nya regeringen och de nya styrena i regionerna måste kraftsamla för vårdens arbetsmiljö. Vårdens medarbetare behöver krafttag för en bättre arbetsmiljö innan det är för sent”, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i ett pressmeddelande.

Fackförbunden som deltar på uppvaktningen av sjukvårdsministern är Sveriges läkarförbund, Vårdförbundet, Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR, Logopederna, Fysioterapeuterna, SRAT, Svenska barnmorskeförbundet, Psykologförbundet, Hälsoakademikerna och Sveriges arbetsterapeuter.

TT

LÄS MER: Scheman måste göras om efter skärpta krav: ”Det kan bli tufft”
LÄS MER: Alla akutsjukhus ska granskas efter arbetsmiljölarm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev