tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Tuffa förhandlingar på många håll – här ligger hyran still

Publicerad: 3 april 2023, 09:54

Tuffa förhandlingar om hyrorna.

Foto: Sveriges Allmännytta

Förhandlingarna om året hyror i allmännyttan har varit mycket tuffa. Inflationen slår hårt mot både bostadsbolag och boende. Men i Sävsjö gick det snabbt att komma överens. Kommunala Sävebo höjer nämligen inte hyran alls.

Ämnen i artikeln:

Hyresrätter

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Antalet tvister i hyresförhandlingar mellan allmännyttiga bostadsbolag och hyresgästerna har slagit rekord, rapporterar Hem&Hyra.

Men i Sävjö gick det snabbt att skriva avtal, rapporterar SVT Jönköping. Sävjös allmännyttiga bostadsbolag Sävebo höjde inte hyran alls i fjol – och höll fast i den linjen i år trots den höga inflationen.

– De kom på dagen med ett undertecknat avtal, säger Sävebos VD Urban Blücher till SVT om motpartens reaktion.

Han förklarar hyresstrategin med att Sävebo absolut inte vill ha några vakanser. Just nu är endast tre av bolagets 500 lägenheter tomma.

– Men vi är rädda för att det kan stiga. Vi vill ha kvar våra hyresgäster för det är där vi tjänar pengar. Ska vi överleva på ett bra sätt så kan vi inte pressa våra hyresgäster hur mycket som helst.

På många håll har bostadsbolagens utgångsbud i förhandlingarna legat på 10-12 procent. Men enligt Hem&Hyras sammanställning över hyreshöjningarna har hittills Svedalahem höjt mest, 6,5 procent.

LÄS MER: Högsta hyreshöjningen på 30 år klubbad – ”Får stora konsekvenser”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev