fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Svensk import dumpar priserna på norskt avfall

Sverige sparar klimat och miljö för 1,22 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år, om Sverige använder sin överkapacitet och importerar två miljoner ton avfall från länder där deponi är alternativ.

Publicerad: 19 augusti 2015, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kommunala bolagAvfallTransporter

REPLIK. Detta faktum kommenterar Avfall Sverige och Svensk Fjärrvärme inte i sin replik 17 augusti i Dagens Samhälle. I stället fortsätter de att argumentera för att det är miljönytta att importera 50 procent av det norska hushållsavfallet varje år i 25 000 långtradare, medan Norge har byggt egen kapacitet för detta hushållsavfall.

Sedan år 2008 har marknadspriset på energiåtervinning i Norge (pris satt i Sverige) blivit halverat, exporten av avfall till Sverige femdubblat och materialåtervinningen i Norge sjunkit från 44 till 37 procent.

Samtidigt har Norge investerat åtta miljarder i nya förbränningsanläggningar som saknar hushållsavfall. Norska energiåtervinningsanläggningar har tagit upp detta i Norge! När ugnarna finns i Sverige, är det vår skyldighet att också uppmärksamma miljökonsekvenserna när Avfall Sverige och Svensk Fjärrvärme inte gör det.

Norge har råd med sin avfallshantering, om inte svenska anläggningar dumpar priserna och tar det norska hushållsavfallet subventionerat av svenska skattebetalare. Sverige kan göra en stor miljöinsats i länder som inte har råd med eller har kompetens till egen avfallsbehandling.

LÄS MER: Import av norska sopor en otjänst för miljön.  

140 miljoner ton läggs på deponi varje år i Europa.

Det finns nog avfall.

I Norden kan vi behandla eget avfall. EU har som stöd till detta föremål tagit fram en lösning – ”Närhetsprincipen för behandling av hushållsavfall”. Vi uppmanar Avfall Sverige och Svenska Fjärrvärme att studera detta.

Odd Terje Døvik, vd Returkraft, Kristiansand, styrgruppsledare Ramvillkor 2015

Torbjørn Leidal, Projektledare www.nærhetsprinsippet.no

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev