tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Stångåstaden gör miljardvinst – får kritik för försäljning

Publicerad: 14 mars 2022, 12:42

Stångåstadens resultat, en vinst på över 2 miljarder, gör enligt vd Fredrik Törnqvist att bolagets ”motståndskraft att stå emot kostnadsökningar, vikande efterfrågan och räntehöjningar har ökat markant”. Niklas Borg (M), tycker att det är bra att bolaget sålt bostäder. Foto: Lasse Hejdenberg/Linköpings kommun

Stångåstadens försäljning av fastigheter till Heimstaden resulterade i att det kommunala bostadsbolaget gick med över 2 miljarder kronor i vinst förra året. Affären har väckt liv i debatten om vad allmännyttans roll ska vara.

Ämnen i artikeln:

Kommunala bolagBostadspolitikBostadspolitikenBostadsbyggande

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Det bästa resultatet någonsin, en vinst på 2,1 miljarder kronor för Stångåstaden i Linköping. Det blev följden av att det kommunala bostadsbolaget under 2021 sålde 1118 lägenheter till det privata bolaget Heimstaden, vilket gav en reavinst på 1,9 miljarder.

Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist är nöjd, och skrev i anslutning till att bokslutet presenterades i förra veckan att vinsten gör att bolaget står väl rustat inför en osäker framtid med troligtvis höjda räntor och högre inflation och en prognos om dämpad efterfrågan på bostäder.

Pengarna från försäljningen av lägenheterna har använts till att betala av lån, och därmed få utrymme att göra investeringar som att bygga nytt och att renovera befintligt bestånd.

Men miljardvinsten väcker liv i debatten om vad allmännyttans roll ska vara. 

Vänsterpartiet är kritiskt till affären.
– Vi anser att det kommunala bostadsbolaget ska äga så många bostäder som möjligt, dels för att kunna leva upp till kommunens bostadsförsörjningsplan, men också för att kunna erbjuda ett varierat utbud av lägenheter och ha kvar kontrollen över bostadsmarknaden, säger Sofia Frithioff som är nytt förstanamn i kommunvalet för Vänsterpartiet, till Corren.  

Medan Niklas Borg (M), ordförande i kommunstyrelsen, menar att fastighetsförsäljningen kan motiveras med att Stångåstaden inte ska vara för dominant, utan att andra bolag ska vilja bygga i Linköping. I ägardirektiven finns ett direktiv om en vinst på runt 200 miljoner kronor per år, samtidigt som man vill se en stor nyproduktion. 

– För att bolaget inte ska få en för stor låneskuld har vi också sagt att vi tycker att det är viktigt att bolaget, minst en gång per mandatperiod, genomför en försäljning av den här digniteten, säger han till tidningen.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev