tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Skellefteå Kraft vinner tvist – rekordrea på el var ogiltig

Publicerad: 7 december 2022, 10:11

Foto: Anders Wiklund/TT

Ett rekordlågt fast elpris på bara 8 öre fick kunderna att rusa till Skellefteå Krafts sajt tidigt på morgonen den 22 september. Men priset var följden av ett tekniskt fel, och nu slår ARN fast att kunderna borde begripit det.

Ämnen i artikeln:

EnergikrisenSenaste nyttKommunala bolagElnät

Det låga priset på bara 8 öre gav rusning till Skellefteå Krafts sajt, som tidvis låg nere på grund av hög belastning. Men ett antal personer hann ändå binda sitt avtal på den extremlåga nivån.

Nu har Allmänna reklamationsnämnden (ARN) slagit fast att eftersom elpriserna under dagarna kring den 22 september låg på omkring 7–8 kronor så borde kunderna förstått att det var fel, och därför säger de att avtalen som slöts är ogiltiga – trots att flera kunder hann få bekräftelse i mejlen.

ARN hänvisar till bestämmelsen om förklaringsmisstag i avtalslagen. Denna innebär att att om en uppgift i ett avtal blivit felaktig till följd av ett misstag från till exempel företagets sida så är företaget inte bundet av avtalet om konsumenten borde ha insett misstaget. 

”I det här fallet gjordes bedömningen att det är allmänt känt i samhället att elpriserna är höga och att priset, som motsvarade ungefär en procent av det korrekta priset, var så lågt att konsumenten borde ha förstått att det var felaktigt.  I en sådan situation är företaget inte bundet av priset och avtalet är ogiltig.”, skriver Marcus Isgren, ARN:s chef, i ett pressmeddelande.

Enligt P4 Västerbotten hann ett tusental kunder teckna avtal som nu är ogiltiga.

TT/DS

LÄS MER: Därför är ett enda elprisområde en ytterst märklig idé

LÄS MER: Torkskåp på dygnet runt – så avslöjas kommunens värsta eltjuvar

LÄS MER: Så kapade Söderhamn energinotan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev