måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Romson: ”Alliansen lyckades inte få fler att återvinna”

Lena Ek och alliansregeringen lyckades inte på åtta år öka återvinningen eller göra det enklare för människor att göra rätt för miljön. Nu får kommunerna ökad frihet och möjlighet att testa nya vägar som ger en bättre avfallshantering till nytta för både medborgarna och miljön.

Publicerad: 29 maj 2015, 11:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kommunala bolagAvfallPlastÅtervinning

REPLIK. Det är anmärkningsvärt att Lena Ek, före detta miljöminister och nu också före detta miljöpolitisk talesperson för Centern, i och med att hon lämnar sin plats i riksdagen, i sin artikel ”Dåligt regeringsbeslut försämrar återvinningen” kritiserar regeringen för att under åtta månader ha gjort för lite för att öka återvinningen i Sverige.

Ek och alliansregeringen hade åtta år på sig, men lyckades inte på den tiden öka återvinningen eller göra det enklare för människor att göra rätt för miljön. Återvinningen av pappersförpackningar har legat på samma nivå, tolv kilo per person i Sverige under dessa åtta år. Återvinningen av plast ökade något i början på den borgerliga mandatperioden men stannade sedan upp.

Lena Ek hade en utredning på sitt bord under lång tid och hon lyckades inte genomföra en förändring för att öka drivkrafterna till ökad återvinning. Det var under hennes tid som många kommuner med ambitioner för ökad återvinning blev tvungna att stanna upp i sitt arbete och vänta på besked från regeringen. Det var den långa oenigheten mellan partierna i alliansregeringen som ledde till att Sverige halkade efter i Europa.

Påståendet att kommunerna skulle motsatt sig ett samlat ansvar för insamling av hushållens avfall är fel. Det är precis tvärt om. De svenska kommunerna har under lång tid stått redo att utveckla återvinningen och bidra till en cirkulär ekonomi, tillsammans med de idérika och kompetenta entreprenörer man redan samverkar med.

Det den nya regeringen nu gör är att arbeta fram ett system där kommunerna får en ökad frihet och möjlighet att testa nya vägar som är mer konsumentnära och som ger samordningsvinster i avfallshanteringen till nytta för både medborgarna och miljön.

LÄS MER: ”Nu gör vi det lättare att leva miljövänligt”

Åsa Romson, klimat- och miljöminister (MP)

Matilda Ernkrans, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev