tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Rekordaffär för Stockholms stad – oppositionen kritisk: ”Säljer allt de kan”

Publicerad: 28 april 2022, 13:57

Det kommunala bolaget Svenska Bostäder säljer Vällingby centrum, där det har sitt huvudkontor. Dennis Wedin (M) säger att köparen Nrep är en seriös aktör. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Företaget Nrep köper Vällingby centrum av Stockholm stads bolag Svenska Bostäder. Den blågröna majoriteten försvarar den historiskt stora affären – oppositionen är djupt kritisk.

Ämnen i artikeln:

Kommunala bolagPrivat driftStockholm

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Moderaternas fastighetsborgarråd Dennis Wedin är nöjd – affären är den största i stadens historia hävdar han. Nrep betalar 1,68 miljarder kronor för Vällingby centrum där Svenska Bostäder har sitt huvudkontor. I köpet ingår bland annat 90 butiker, kontorsytor, parkering samt restauranger. 

Företaget är en seriös aktör och bättre lämpat än staden att driva centrumet i ”en orolig tid”, motiverade Dennis Wedin affären under en presskonferens, rapporterar Mitt i

– Vi kommer inte behöva belåna oss i kommande projekt, och 1 000 nya bostäder kommer kunna finansieras genom försäljningen. Nu kommer vi kunna styra in fastighetsbeståndet på kärnverksamhet.

LÄS MER: Lista: Kommunerna som privatiserat mest och minst 

Men alla är inte glada över affären, som har varit på gång i flera år. Blanda annat har prislappen har kritiserats. 2008 avslutades en flera år lång renovering av stadskärnan som kostade Stockholm tre miljarder kronor.

Partipolitiskt oberoende Vårt Vällingby/ Nätverket Västerort har kampanjat för att stoppa utförsäljningen och samlat in namnunderskrifter i protest. Vänsterpartiet dömer i ett pressmeddelande ut majoritetens utförsäljningar som ”kortsiktig och dumdristig politik”.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) kritiserar att Svenska Bostäder nu förbundit sig att hyra av en annan ägare i tio år. 

– Det är en dålig affär inte bara ekonomiskt utan också genom att staden frånsäger sig sitt samhällsansvar och förlorar rådigheten över Vällingby centrum. Majoriteten har en försäljningsfest, de säljer allt de kan, säger hon till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Ny trend: Kommuner tar tillbaka verksamhet i egen regi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev