fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Lista: Kommunerna som gav flest förturer till bostad

Publicerad: 10 augusti 2021, 11:03

Det vanligaste skälet till att ge förtur till bostäder var nytt jobb i kommunen enligt kartläggningen. Foto: PETTER ARVIDSON

I hälften av landets kommuner gav allmännyttan förtur till lägenheter utanför bostadskön under förra året, visar en ny kartläggning.

Ämnen i artikeln:

AllmännyttanKommunala bolagBostäder

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det är tidningen Hem & Hyra som har gått igenom alla förturer som de kommunala bostadsbolagen beviljade i fjol. Kartläggningen baseras på Boverkets bostadsmarknadsenkät och visar att hälften av kommunerna gav förturer utanför bostadskön under 2020. 

Det vanligaste skälet att erbjuda någon en lägenhet utanför bostadskön var att en person fått jobb i kommunen och ville flytta dit. Detta skedde i 90 kommuner. En annan vanlig anledning till förtur var våld i nära relationer. I 46 kommuner förmedlades lägenheter utanför bostadskön till våldsutsatta kvinnor under förra året. Bland övriga skäl till förtur fanns separation, hemlöshet, behov av lägre hyra samt tillgänglighet. 

Kartläggningen visar på stora skillnader mellan kommunerna när det gäller hur många som erbjuds en lägenhet utanför bostadskön. Datan som Hem & Hyra tagit fram visar att Göteborg gav flest förturer, i hela 401 fall. I Stockholm gavs bara 25 förturer enligt statistiken. Totalt i landet handlade det om 3 100 personer som gick före kön. Men troligen är antalet högre än vad siffrorna visar. 

– Det var första gången vi frågade hur många lägenheter som förmedlats med förtur, och många stora kommuner visste inte. Jag skulle tro att summan egentligen ska vara betydligt högre, säger Johan Kihlberg, utredare på Boverket, till Hem & Hyra. 

Kommunerna som gav flest förturer 2020

Göteborg 401

Solna 244

Sundsvall 130

Örebro 123

Helsingborg 120

 

Källa: Boverket, Bostadsmarknadsenkät 2021.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev