Kommunala bolag
Kraftig höjning av VA-avgifter – stor skillnad mellan kommunerna
Publicerad: 5 oktober 2020, 09:28
Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner och lägst i tätbebyggda kommuner.
Foto: Mostphotos
VA-avgifterna ökar i genomsnitt med 3,8 procent, i vissa kommuner med så mycket som 20 procent. Se hela listan – kommun för kommun.
EP
Erik Pettersson
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.
På ett år har priset för vatten och avlopp, VA, ökat med i genomsnitt 3,8 procent i landets kommuner.
Det visar en rapport från intresseorganisationen Nils Holgerssongruppen.
– Det finns ett investeringsbehov i många kommuner för att underhålla systemen för vatten och avlopp. Organisationen Svensk Vatten konstaterar i en rapport att investeringsbehovet motsvarar en höjning på fyra procent per år. Trots det har priserna ökat med mer än tio procent i 38 kommuner, säger Hans Dahlin, ordförande för Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.
Skillnaderna mellan kommunerna är stora.
Invånarna i Nordanstig har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp på 8 680 kronor. De betalar fem gånger mer än i invånarna i den billigaste kommunen, Solna, där kostnaden är drygt 1 640 kronor per år.
Medelårskostnaden för landets kommuner är 4 880 kronor för en lägenhet i Nils Holgerssongruppens typhus.
Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Nordanstig, medan den är som lägst i tätbebyggda kommuner som Stockholm, Huddinge och Västerås.
Den kommun som höjt mest i år är Pajala, där avgiften har höjts med nästan 30 procent. Alingsås och Sala har höjt avgifterna med över 20 procent, och Vindelns kommun har höjt sin VA-avgift med 19 procent det här året, trots att de sedan tidigare ligger över snittet i landet.
Trots det räknar Vindels kommun med att taxorna kommer att behöva höjas ytterligare.
– Vi har inte höjt taxan i Vindeln på många år innan vi gjorde den här höjningen. Vi har vanligt konsumentprisindex, det är klart att det blir dyrare att köpa tjänster och material. Vi kommer att föreslå för styrelsen att höja taxan även nästa år, säger Robert Hansson, VA-chef på Vakin, som sköter VA-underhållet i Vindelns kommun till Sveriges Radio.
Klimatförändringarna ställer stora krav på en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät – vilket sannolikt kommer innebära höjda avgifter för hushållen framöver.
– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin.