måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Efter misstänkta sabotaget: Energibolag höjer beredskapen

Publicerad: 5 oktober 2022, 12:17

Efter läckan på Nord stream-ledningarna i Östersjön har Veab, energibolaget med bas i Växjö, höjt beredskapen.

Foto: TT

Kommunala energibolaget Veab höjer beredskapen efter det misstänkta sabotaget på Nord stream-ledningarna i Östersjön.

Ämnen i artikeln:

Kommunala bolagElproduktionEnergi

JD


Energibolaget, med totalt fyra anläggningar på fyra orter i Kronobergs län, går upp i vad man kallar ”höjd observationsnivå”. Enligt vd Erik Tellgren uppmanas nu medarbetare i verksamheten att hålla ögonen öppna.  

– Vi lägger ner mycket tid fortlöpande på säkerhetsfrågor i och med att det är samhällsviktig infrastruktur, sen har ju omvärldssituationen förändrats här efterhand så vi försöker hålla oss ett steg före hela tiden, säger han. 

Beslutet är betingat av att läckan i Östersjön verkar vara ett sabotage på gasledningarna, säger han.

– Det handlar egentligen bara att alla led i verksamheten rapporterar ifall man känner att det är något avvikande kopplat till våra anläggningar eller på nätet, även om det bara är en observation, säger han. 

Veab anställer nu också en säkerhetssamordnare. 

– I linje med det löpande arbetet vi gjort med att organisera oss säkerhetsmässigt har vi velat förstärka på resurssidan med lite kompletterande kompetens.

Förra veckan skrev Dagens Samhälle om att Tekniska Verken i Linköping och Skelleftekraft inte såg något skäl att höja beredskapen.

– Någonstans har du gjort fel om en enskild händelse överraskar dig så mycket att du plötsligt måste göra saker nu och halvt i panik. Vi har haft ett systematiskt säkerhetsarbete i ett antal år och dessutom görs ett övervägande kring robusthet redan när du bygger din anläggning, sa Tekniska verkens vice vd Klas Gustafsson till DS då. 

Erik Tellgren betonar att Veab anpassar verksamheten efter omvärldsförhållanden och gällande lagstiftning. 

– Sen är det här kopplat till om något händer eller något som ser ovanligt ut, så här ville vi säkerställa att vi kan ligga något halvsteg före i den mån vi skulle tycka att något känns underligt, säger han. 

Läs mer: Tekniska verken efter sabotaget: ”Du har gjort fel om du agerar i panik nu”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev