tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Cementbrist oroar Varberg – men allmännyttan tonar ned riskerna

Publicerad: 26 augusti 2021, 11:43

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg. Foto: MATHIAS BERGELD, Lisa Arfwidson/SvD/TT

Byggbranschen varnar för att byggen över hela landet hotas efter Cementas bakslag i Högsta domstolen. ”Blir det cementbrist kan det påverka produktionstakt och kostnaderna för våra byggen”, säger Martin Blixt, vd för fastighetsbolaget Framtiden Byggutveckling AB i Göteborg. Men Sveriges Allmännytta tar än så länge larmen med ro. I Varberg finns dock en oro för stadens stora infrastrukturprojekt.

Ämnen i artikeln:

InfrastrukturinvesteringarKommunala bolagMiljöBostäder

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


– Än så länge har vi inte fått några signaler från våra medlemsföretag om att bostadsbyggandet kommer att stanna av, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. 

På onsdagen kom beskedet att Högsta domstolen (HD) avvisar Cementas ansökan om prövningstillstånd angående kalkbrytning i Slite på Gotland. Det innebär att beslutet från Mark- och miljööverdomstolen står fast och att företaget inte får fortsätta bryta kalk och tegelsten efter den 31 oktober. 

Det här befaras få stora samhällskonsekvenser. Enligt Byggföretagen kan tre av fyra bostäder inte byggstartas en månad efter att produktionen stoppas i Slite.

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta, kommenterar:

– Om HD:s besked får konsekvensen att vi inte kan bygga bostäder vore det förstås olyckligt, säger han till Dagens Samhälle.

Han tror dock inte att läget kommer att bli så allvarligt. 

– Det är klart att bostadsbyggandet tillfälligt kan få en svacka om det uppstår cementbrist. Men långsiktigt förutsätter jag att man löser problemet. Då får branschen ta fram cement och betong på andra sätt.

Anders Nordstrand fortsätter:

– Mycket är redan upphandlat och på gång. Nu har regeringen föreslagit att brytningen ska få fortsätta till juni till att börja med. Men det är klart att ju närmare vi kommer det datumet desto mer akut blir frågan.

Martin Blixt, vd för fastighetsbolaget Framtiden Byggutveckling AB i Göteborgs stad, säger att bolaget följer utvecklingen noga.

– HD:s besked var tråkigt. Men än så länge ser vi inga direkta effekter för oss. Avgörande blir vad som händer fram till nästa sommar.

Han säger att det finns en viss oro över vad detta ska landa i.

– Blir det cementbrist kan det påverka produktionstakt och kostnaderna för våra byggen. Men det kan också finnas möjlighet att delvis lösa materialproblem med import. Även om det miljömässigt förstås inte är jättepositivt att transportera cement långa sträckor.

Kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M), befarar att en cementbrist kan få konsekvenser för bygget av Varbergstunneln, stadens stora infrastrukturprojekt. 

– Jag är jättebekymrad. Det är nästan ofattbart att man kan hamna i en sån här situation, säger hon till Hallands Nyheter.

Hon berättar också att Trafikverket informerat kommunledningen om riskerna. 

- De bekräftade problemet. Då frågade jag om de inte hade ett lager av betong att ta av, men det har de inte, berättar Ann-Charlotte Stenkil. 

Presschef Bengt Olsson på Trafikverket uttalar sig dock försiktigt om konsekvenserna av HD:s beslut på större infrastrukturprojekt.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om det. Många av besluten ligger utanför vår räckvidd, som regeringens agerande till exempel. Än så länge kör vi på för fullt med de hundratals trafikprojekt vi har på gång i landet.

Han påpekar att det inte är ovanligt att trafikprojekt stöter på problem längs vägen, att det blir förseningar och att man får hitta andra lösningar än dem man hade planerat för.

Cementa är den avgjort största leverantören av cementbaserade produkter i Sverige.

”En eventuell storskalig försörjningsbrist av cement skulle kunna få omfattande samhällskonsekvenser. Brister i cementförsörjningen riskerar att skapa svallvågor in i flera samhällssektorer”, skriver näringsminister Ibrahim Baylan (S) i en kommentar till TT.

Regeringen har därför presenterat en plan om att ändra miljöbalken så att Cementa tillfälligt kan fortsätta bryta kalk på Gotland i åtta månader efter oktober.

LÄS ÄVEN:

Allmännyttan skärper klimatkraven

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev