tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunala bolag

Batljan avgår som vd för SBB

Publicerad: 2 juni 2023, 12:32

Ilija Batljan avgår som vd.

Foto: STINA STJERNKVIST/SVD/TT

Ilija Batljan avgår som vd för det krisande fastighetsbolaget SBB. Samtidigt ansluter sig Socialdemokraterna till kravet på att snabbutreda om staten ska få förtur att köpa tillbaka fastigheter.

Ämnen i artikeln:

SBB-krisenIlija Batljan SBB

SBB:s styrelse har utsett Leiv Synnes till ny verkställande direktör.

”Styrelsen anser att Leiv Synnes har rätt erfarenhet och är den bäst lämpade personen att leda bolaget och bistå styrelsen i genomförandet av den strategiska översynen. Leiv Synnes tillträder som verkställande direktör den 5 juni 2023 och ersätter Ilija Batljan”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ilija Batljan uppger i pressmeddelandet att det ligger i hans roll som grundare och stor aktieägare att ta ansvar i en utmanande tid.

”Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot,” säger Ilija Batljan, som nu ska påbörja rollen som styrelseledamot för bolaget.

Leiv Synnes, född 1970, har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen enligt SBB. Han kommer senast från posten som finanschef för fastighetsbolaget Akelius Residential Property AB där han också har varit vice vd sedan 2020.

”Jag är hedrad, stolt och ödmjuk över förtroendet och ser fram emot att tillsammans med styrelsen och medarbetarna fortsätta utveckla SBB:s viktiga roll inom social infrastruktur. Mitt omedelbara fokus kommer såklart också vara riktat på att stödja den strategiska översynen som styrelsen leder,” säger Leiv Synnes, i pressmeddelandet.

SBB äger 750 fastigheter runt om i landet som de köpt och nu hyr ut till kommuner, regioner och staten. När bolaget nu vill sälja har Vänsterpartiet krävt att regeringen ska snabbutreda en statlig förköpsrätt. Nu ställer sig Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) bakom kravet, skriver Svenska Dagbladet.

– Det är viktigt både för kommuner, regioner och naturligtvis för staten. Det kan finnas fastigheter här som skulle vara intressanta för staten att äga. Det behöver man få till stånd snabbt, säger Andersson.

LÄS MER: Kommunerna redo förhandla med SBB: ”Viktigt för oss med seriösa ägare”

LÄS MER: De är störst på samhällsfastigheter – DS listar bolagen att ha koll på

LÄS MER: ​​Ny rapport: Dåligt sälja för att hyra – Härnösand avskräckande fall

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev