tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Viktigast av allt är att barnen lär sig simma”

Kommunerna måste ha målsättningen att inte ett endaste barn ska sakna simkunskaper - även om det innebär att de måste kompromissa om könsseparerade badtider och burkinin, skriver Menekse Mermer, socialsekreterare i en replik.

Publicerad: 26 september 2017, 11:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om dessa tjejer inte får simkunskaper har vi inte motarbetat förtrycket, menar debattören.

Foto: Colourbox/Thanawat Wongsuwannathorn


Ämnen i artikeln:

HederskulturKommuner

REPLIK  Gulan Avci & Frida Svensson, Liberala kvinnor, skriver i en debattartikel (13/9) att kommunerna inte får ge efter för hederskulturen. Jag håller med om rubriken. Det är kommunernas ansvar att ge skydd till individer som utsätts för hedersförtryck och våld.

Författarna skriver att det är uppenbart att kommunerna behöver stöd för att stå emot krav på olika regler och skilda offentliga rum för män och kvinnor och argumenterar emot burkinin och separata badtider.

Politikers populistiska retorik och den mediala uppståndelsen kring muslimer, islam och hedersförtryck pressar kommunerna att ta ställning i dessa känsliga och infekterade frågor.

Men vi får inte tappa perspektivet när vi diskuterar dessa ämnen. I Sverige får myndiga individer till och med prostituera sig, då vi anser att det skulle vara dubbelbestraffning om en redan utsatt skulle utsättas för rättsliga påföljder. Med andra ord stödjer lagen myndiga kvinnor trots all ojämställdhet en prostitution innebär.

När vi talar om barn och ungdomar är det mer komplext, här ska barns behov stå i centrum, enligt metoden BBIC som socialtjänsten arbetar efter.

Om vi bestämmer oss för att dessa tjejer/kvinnor inte ska få simkunskaper har vi inte motarbetat förtrycket gentemot dem, utan har tvärtom förtryckt dem genom att exkludera dem från offentliga rum. Hur ska dessa ungdomar integreras om de saknar simkunskaper? Hur får vi dessa tjejer/kvinnor att bli självständiga individer om vi nekar dem simkunskaper?

Forskning säger att förtryckets botemedel är självständighet. Socialtjänstens strävan är att ge barn lika möjligheter. I vårt arbete är det sociala arvet väldigt påtagligt, vi förstår vikten av att alla blir inkluderade i samhället. Det är så vi får barn och ungdomar att bli självförsörjande vuxna individer.

Varken religion eller klasskillnader ska vara orsak till att barn inte får vara del av det övriga samhället. Det är ytterst nödvändigt att understryka vikten av att kommuner alltid har barnperspektivet i fokus i arbetet med barn och unga.

Menekse Mermer, socialsekreterare Enskede-Årsta-Vantör, grundare Turkar för fred & demokrati

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HederskulturKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev