söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Vi vill öppna svenska hem för flyktingar

Vi vill utveckla ett sätt att ta till vara solidariteten och sovplatserna som finns runtom i landet på ett sätt som Migrationsverket och samhället kan hantera, skriver Michael Matèrn, som grundat initiativet Zamarit – ett slags Airbnb för flyktinghjälp.

Publicerad: 7 oktober 2015, 13:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ökad smidighet i asylprocessen skulle även möjliggöra för flyktingar att ta flyget istället för livsfarliga båtresor.


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeFlyktingkrisenBostadsbristenFlyktingpolitik

Per Brinkemo uppmanar på Dagens Samhälle regeringen att dra nytta av den våg av empati och solidaritet som sveper över landet för att få fram boenden till asylsökande. Enligt DN/Ipsos kan nära var tredje svensk tänka sig att ta emot en flykting i sitt hem. Det motsvarar 1 380 000 hushåll.

Brinkemo skriver insiktsfullt att en möjlighet till förbrödring mellan svenskar och nyanlända vore om privatpersoner skulle kunna öppna sina hem mot en modest ersättning från Migrationsverket. Jag håller med.

En långsiktig samhällsvinst med lösningen är att de asylsökande via sin bostadsuthyrare får en direkt kontakt med samhället och språket, vilket på sikt kan underlätta jobbsökande och förståelsen för hur det nya landet fungerar.

Det svenska mottagningssystemet är i dag inte anpassat för den här typen av individuella boenden. Det kräver innovativa lösningar. Därför grundade vi initiativet Zamarit med målet att bistå Migrationsverket att erbjuda just den boendelösning som bland andra Brinkemo efterfrågar.

Migrationsverkets medarbetare arbetar i dag dygnet runt för att hjälpa alla som söker hjälp i Sverige. De gör en extraordinär insats, men resurserna börjar ta slut.

Riktlinjer om att Migrationsverket endast kan arbeta med fastighetsägare som kan erbjuda minst 50 sovplatser inom ett koncentrerat geografiskt område gör att många som skulle vilja hjälpa till på gräsrotsnivå genom att erbjuda ett ledigt sovrum åt asylsökande inte kan göra det. Internationella beundransvärda bostadsinitiativ åt flyktingar som Refugees Welcome och Refugee Hero är därför inte kompatibla med Migrationsverkets verksamhet i dag.

Zamarit utvecklar just nu en tjänst som kan erbjuda fler sovplatser och integration på riktigt till behövande flyktingar genom att ta vara på alla tomma sovrum i Sverige – på ett sätt som Migrationsverket och samhället kan hantera. I dag och i framtiden.

För att så snabbt som möjligt kunna göra detta anpassar vi oss i steg ett till det svenska asylsystemet och paketerar alla individuella sovplatser som anmäls via Zamarit i grupper med minst 50 sovplatser inom koncentrerade geografiska områden.

Denna gräsrotslösning möjliggörs genom att vi ger både flyktingarna, den lilla uthyraren och Migrationsverket den grundläggande trygghet och avlastning som behövs genom att alla avtal tecknas via Zamarit, som hanterar kontakter, administration, försäkringar och hyresutbetalningar. Lösningen garanterar sekretess och inkluderar en besiktning av boendet.

Målet i steg ett är att se hur stort intresse det faktiskt finns i Sverige av att erbjuda ett sovrum till en flykting – och att sedan så snabbt som möjligt förmedla dessa till Migrationsverket. Initiativet har rönt visst politiskt intresse från riksdagen och en initial kontakt har tagits med Migrationsverket.

Men vi stannar inte där. Parallellt utvecklar vi en mobil lösning, en infrastruktur som vi kallar Asyl 2.0, som automatiserat kopplar ihop behövande flyktingar med tillgängliga individuella boenden och Migrationsverket direkt online. Förenklat lite som Airbnb fungerar.

Individuella uthyrare kommer att kunna registrera sitt tillgängliga boende hos Zamarit som matchar utbudet mot aktuella behov utifrån detaljerade parametrar samt Migrationsverkets krav.

Visionen är att kunna erbjuda Zamarit som en svensk lösning till hela Europa för att underlätta integration och flyktingmottagandet. Förhoppningen är att flyktingar genom att ha förhandsregistrerade asylärenden och boende via Zamarit ska ges ett humant inträde i unionen.

Smidigheten i europeiska asylärenden skulle kunna ökas med Zamarits mobila lösning genom att exempelvis utnyttja fingeravtrycksscanning och kameror på moderna mobiltelefoner för att säkerställa identiteter på distans. Boendematchningar och en förhandsuppläggning av asylärenden genom Zamarit skulle förhoppningsvis även leda till att tusentals flyktingar skulle slippa livsfarliga resor över Medelhavet – och istället kunna ta flyget.

Humanitär hjälp och långsiktig integration – på riktigt.

Michael Matèrn, grundare av Zamarit

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev