torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Vi kräver krafttag mot oskuldskontroller

Efter Kalla Faktas avslöjande kräver Liberala Kvinnor att läkare som genomför oskuldskontroller får sina läkarlegitimationer indragna samt att lagstiftningen ses över – liksom brottsrubriceringen och brottsskalan. Det ska vara tydligt för den som tvingar sin dotter till kliniker för att genomföra oskuldskontroller att straffet kommer bli hårt.

Publicerad: 8 oktober 2015, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjukvårdspersonal som genomför oskuldskontroller bör lagföras och få sina läkarlegitimationer indragna.


Ämnen i artikeln:

HederskulturPrimärvårdJämlikhetJämställdhetHedersvåld

I går kväll sände TV4 Kalla Fakta ett program som visar hur vårdcentraler erbjuder oskuldskontroller, vilket väckt starka reaktioner.

TV-tittarna fick följa tre skådespelare som låtsas vara en ung kvinna, hennes faster och en tolk där fastern tvingar dottern till vårdcentralen för att genomföra en oskuldskontroll mot hennes vilja. Samtliga tillfrågade läkare som Kalla Fakta vände sig till erbjöd att undersöka den unga kvinnans underliv för att se om hon är oskuld.

Oskuldskontroller är en viktig del i det patriarkala hedersvåld och förtryck som drabbar allt för många unga i Sverige. Att tvinga unga kvinnor till medicinska ingrepp i deras underliv är ett sexuellt övergrepp och FN har upprepade gånger uttalat att oskuldskontroller är att likställa med tortyr.

Att svenska läkare medverkar till att kränka unga kvinnor och bidrar till att upprätthålla hedersförtrycket är oacceptabelt. En oskuldskontroll som den som Kalla Fakta iscensatte, där den unga kvinnan själv är emot att bli undersökt, är inte bara förkastlig. Det är dessutom olagligt.

Lagen finns, men är uppenbarligen otillräcklig. Om lagstiftningen fungerat så hade betydligt fler läkare som utför oskuldskontroller och familjemedlemmar som tvingar unga kvinnor till kontroller gripits och lagförts av rättsväsendet. Därför är det hög tid att göra en nationell översyn av lagen och även skärpa brottsrubriceringen för den här typen av sexuella övergrepp.

Myten om mödomshinnan är en livsfarlig föreställning som leder till förtryck, misshandel och även dödande av kvinnor runt om i världen. Det är viktigt att slå fast att oskuldkontroller inte bara är ett övergrepp utan även fullständigt saknar medicinsk evidens.

Det går inte att se om en kvinna har haft sex eller inte. Därför strider oskuldsintyg även mot Socialstyrelsens föreskrifter om utfärdande av intyg. Det går dock i dag att gå runt detta genom allmänt hållna intyg med formuleringar såsom ”inget i undersökningen indikerar att patienten inte är oskuld”.

Vi vänder oss också starkt emot dem som argumenterar för att kirurgiska ingrepp som ska ”återställa oskulden” ska få förekomma inom vården som ett sätt att hjälpa unga kvinnor i en utsatt situation.

Det finns en myt om att operationer och intyg löser problemen. Unga kvinnor som tvingas till oskuldskontroller eller operationer på grund av familjens förtryck behöver samhällets stöd. Det bästa stödet är att samhället tydligt ställer sig på offrens sida.

Liberala Kvinnor kräver att lagstiftningen ses över och att brottsrubriceringen och brottsskalan för detta brott ses över. Det ska vara tydligt för den som tvingar sin dotter till kliniker för att genomföra oskuldskontroller att straffet kommer bli hårt.

Liberala Kvinnor kräver också att all sjukvårdspersonal som genomför oskuldskontroller mot patientens vilja omgående lagförs och får sina läkarlegitimationer indragna. Vi kommer aldrig acceptera ett vårdsystem där operationer genomförs och oskuldsintyg utfärdas till familjer som vill ha kontroll över sina döttrars kroppar.

För det intyg vi sätter i händerna på föräldrarna är att era döttrar är en orörd fin flicka som är lämplig för att giftas bort. Vi har sett alldeles för många exempel där flickor dödats i hederns namn, flickor könsstympats och alltför många unga tvingas leva hedersrelaterade liv.

Oskuldkontroller är ett övergrepp och ett barbariskt försök att kontrollera flickors liv och sexualitet. Det finns ingen plats för dem i vårt moderna, sekulära samhälle.

Gulan Avci, ledamot kommunfullmäktige Stockholms stad och ordförande Liberala kvinnor

Cecilia Elving, ledamot Liberala Kvinnors centralstyrelse samt ledamot Stockholms Läns landsting (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev