Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Vi hjälpte till att pressa på Migrationsverket”

Publicerad: 28 december 2017, 04:05

Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild

Migrationsverket behandlar oss som en bank, skrev kommunpolitikerna Pia Almström & Carina Wutzler i höstas i en av årets tio mest lästa debattartiklar. Nehej, det gör vi inte alls, svarade verket. Vad hände sen?


Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeKommunerMigrationsverket

”Migrationsverket behandlar oss som en bank”, skrev kommuntopparna i Kävlinge och Vellinge, Pia Almström & Carina Wutzler, i höstas. Texten blev mycket läst och spridd och intar en nionde plats bland de tio mest lästa.

– Pia och Carina - Vellinge kommun har i dagsläget fordringar på 98 miljoner, Skånes kommuner sammanlagt har lagt ut runt en miljard, berättade ni i er debattartikel i höstas. Ni skrev även att ministern hade lovat utbetalningar till årsskiftet. Hur har det gått - har ni fått något än?

Migrationsverket har lovat att en större utbetalning kommer ske innan årsskiftet. Exakt belopp är dock inte känt i nuläget.

– I Migrationsverkets replik till er påtalades att det både Vellinge och Kävlinge hade fått många miljoner utbetalda redan samt att det var felaktigt att beskriva förfarandet kring ersättningarna som ”skulder”. Detta eftersom alla ansökningar om ersättning prövas av Migrationsverket. Det vill säga, det är inte säkert att en kommun är berättigad till allt den begär. Hur ser ni på det?

Deras argument känns som en dålig bortförklaring. Flera av ersättningarna har schabloniserats för att förenkla och snabba upp processerna. Så blev det inte. Det är ju bara en liten del som måste prövas och bedömas.

– Fick ni reaktioner från andra kommuner på er debattartikel?

Många som hört av sig och tyckt det är bra att vi lyfter en angelägen fråga för kommunerna. Även riksmedia uppmärksammade frågan efter vår artikel. Så den gjorde nog nytta och hjälpte till att pressa på Migrationsverket.

– Om ni fick bestämma en politisk motståndares nyårslöfte, vem skulle lova vad?

En önskan till hela oppositionen, inte minst i Vellinge, att hålla sig till sanningar och göra en seriös valrörelse.

– Och vad lovar ni själv?

Vi lovar att fortsätta arbeta för Vellinges och Vellingebornas bästa och att värna det kommunala självstyret och självbestämmandet.

Sanna Rayman

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev