Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Vi glömmer aldrig Fadime”

Idag för 16 år sedan mördades Fadime Sahindal. Mycket har förändrats sedan dess, men än finns hederskulturen kvar ibland oss. Varje gång den yttrar sig, och hur den än yttrar sig, kommer vi agera.

Publicerad: 21 januari 2018, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Hederskultur

Idag är det 16 år sedan SSU:aren Fadime Sahindal mördades för att hon, som vilken annan tonårstjej i Sverige, hade framtidsdrömmar och ville göra egna livsval. Den så kallade hedern som hennes far ville skydda, satte stopp för hennes drömmar och ambitioner. Vi Socialdemokrater lovar att aldrig glömma Fadime och de andra flickor och kvinnor som mördats och att vi kommer göra allt för att ingen annan ung tjej ska behöva möta samma öde i framtidens Sverige.

Fadime var en av de första som vågade prata offentligt om det hedersförtryck som hon och många andra tvingas leva under. Hon lyfte deras röster från skuggan till rampljuset av den svenska samhällsdebatten. Idag är kunskapen större, tack vare henne och många andra, och hedersrelaterat förtryck är något som de flesta erkänner och vill motverka. Men även om mycket har förändrats på 16 år så lever hederskulturen i allra högsta grad och fortsätter att skörda offer. Bevisligen har samhället inte gjort tillräckligt. Det är slut på det nu. Vi Socialdemokrater kommer aldrig blunda för hederskulturen i Sverige. Varje gång den yttrar sig, och hur den än yttrar sig, kommer vi agera. Det ska ske kraftfullt; i rättsväsendet, i skolan och i övriga samhället.

Enligt en statlig utredning från 2014 så räknas de ungdomar som inte kan leva fria  till över 100 000. Senast i november i fjol uppgav kommuner i 12 av 21 län att antalet anmälningar om hedersförtryck ökar. Sveriges feministiska regering tar denna utveckling på fullaste allvar. Vårt mål är ett samhälle fritt från hedersrelaterat våld och förtryck. En ungdom vars liv begränsas är en för mycket. Inga flickor eller pojkars sexualitet ska kontrolleras av någon annan.

Regeringen har därför vidtagit åtgärder för att bekämpa hedersförtrycket. Bland annat satsar regeringen 100 miljoner i år för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. En 10-årig nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck, har tagits fram och inkluderar bland annat en kartläggning av dess omfattning.

Den nya Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att långsiktigt samordna insatser för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck och att främja arbetsmetoder och stärka spridningen av våldsförebyggande arbete med pojkar och unga män i hederskontext. Att jobba strategiskt  och långsiktigt är avgörande för att nå framgång.Kunskap om mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck kommer också från nästa termin att vara obligatoriskt inom en rad relevanta utbildningar, till exempel för socionomer. Detta kommer att innebära ett bättre bemötande för de utsatta.

Men vi är inte nöjda, mer behöver göras. Hedersbrott bör ge hårdare straff än idag, då det skickar en signal om hur allvarligt samhället ser på brottet. Just nu pågår en översyn av lagstiftningen för att se om hedersmotiv kan vara grund till straffskärpning. Vidare är det förebyggande arbetet avgörande för att stoppa hedersförtryck. Kunskapen behöver öka inom skola och socialtjänst.

Genom att vara hård mot hedersbrott och dess orsaker kan vi steg för steg eliminera hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Så för vi Fadimes kamp vidare. Den 20 november 2001 höll Fadime ett tal i riksdagen om sina erfarenheter. Hon avslutade med att säga “jag berättar min historia här i dag i förhoppningen om att det kan hjälpa andra invandrartjejer, så att inte fler behöver gå igenom det jag har fått göra”. Vi lovar att göra allt för att Fadimes ord ska besannas.

Åsa Regnér, jämställdhetsminister (S)

Philip Botström, förbundsordförande SSU

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hederskultur

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev