söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Vi fortsätter kämpa för en human migrationspolitik

Det handlar om vår ungdomsgeneration. Våra grannar, klasskompisar och medmänniskor. Att unga personer, som har mer anknytning till Sverige än något annat land i världen, utvisas är fullständigt oacceptabelt. Grön Ungdom och Miljöpartiet går därför till val på att fler unga med stark anknytning till Sverige ska få stanna här.

Publicerad: 14 augusti 2018, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Grön Ungdoms kamp för att fler unga ska få stanna och för att återinföra permanenta uppehållstillstånd fortsätter, skriver Axel Hallberg och Hedda Berkesand. Foto: Bernhardina Hörnstein / Tomas Melin


Ämnen i artikeln:

EnsamkommandeUppehållstillståndMigrationMigrationspolitikSkolanUtbildningPsykisk ohälsa

För ett år sedan började organisationen Ung i Sverige sittstrejka på Mynttorget i Stockholm. Deras sittstrejk startade en debatt om de ensamkommande som kommit till Sverige och då riskerade att utvisas till Afghanistan – ett av världens farligaste länder.

Förra veckan höll Ung i Sverige en ny sittstrejk. Att de fortsätter kämpa ger oss styrka att göra detsamma. Grön Ungdom kommer aldrig att sluta arbeta för en human migrationspolitik som välkomnar de som flyr från krig och förtryck till ett liv i trygghet.

Valet om mindre än en månad är ett vägval. Fler och fler partier väljer en inhuman och nationalistisk politik i stället för medmänsklighet. Det kommer vi aldrig att göra. Vi kommer att fortsätta kämpa för en human migrationspolitik.

Mycket mer måste göras för de barn och unga som kommit till Sverige och för alla dem som kommer att söka en fristad här i framtiden. Grön Ungdom och Miljöpartiet går till val på att fler unga med stark anknytning till Sverige ska få stanna här. Att unga personer, som har mer anknytning till Sverige än något annat land i världen, utvisas är fullständigt oacceptabelt. Det ska inte få hända. Den unga person som kommer till Sverige ska välkomnas med öppna armar och inkluderas i samhället.

Den tillfälliga begränsningslagen som trädde i kraft år 2016 gjorde att tillfälliga uppehållstillstånd blev norm i stället för permanenta uppehållstillstånd. Den pågående sittstrejken som Ung i Sverige anordnar handlar därför om nästa steg, om att återinföra permanenta uppehållstillstånd. De tillfälliga uppehållstillstånden gäller antingen 13 månader eller tre år. Det är en väldigt kort tid för den som vill starta ett helt nytt liv och rota sig. Permanenta uppehållstillstånd är därför väldigt viktigta för ungas etablering. De som kommer till Sverige behöver trygghet och stabilitet. De ska inte ryckas ifrån sin skolgång, sina kompisar och den plats de känner sig som tryggast i.

Många ungdomar är mitt i sin utbildning och lägger grunden för resten av sitt liv. Men man hinner inte särskilt långt om man är fast i ett tidsperspektiv som sträcker sig lite längre än ett år. De tillfälliga uppehållstillstånden bidrar även till stor oro. I stället för att fokusera fullt ut på att lära sig språket, behöver man också oroa sig för hur länge man får vara kvar i Sverige. Att inte veta hur lång tid man har kvar i Sverige leder ofta till en psykisk ohälsa som, förutom lidande, leder till att det är svårare att bli en del av samhället. Den som inte orkar ta sig ur sängen, lär ha svårt att lära sig svenska och hitta nya vänner.

Enligt en kartläggning av ensamkommandes psykiska ohälsa som Karolinska Institutet publicerade i år, mår ensamkommande barn och unga sämre psykiskt än andra unga i samma ålder. En orsak till denna psykiska ohälsa är just de långa handläggningstiderna som drabbat många av dem som sökt asyl de senaste åren. En liknande undersökning av Blankspot visar att 44 procent av de ensamkommande barn och unga som inväntar besked på sin asylansökan har självmordstankar.

Det här handlar om vår ungdomsgeneration. Våra grannar, klasskompisar och medmänniskor. Vi vill att de ska känna sig trygga och att de ska ha tid att bli en del av samhället. Vi vill att de ska kunna starta ett nytt liv utan att oroa sig för hur länge de får stanna kvar här. Grön Ungdoms kamp för att fler unga ska få stanna och för att återinföra permanenta uppehållstillstånd fortsätter.

Axel Hallberg, språkrör Grön Ungdom

Hedda Berkesand, migrationspolitisk talesperson Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev