Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

”Vi behöver fler jobb, inte färre människor”

Att kapitulera för de riktiga samhällsutmaningarna och i stället skylla på människor som flyr konflikt och förtryck är inte bara oanständigt utan också ett uttryck för idélöshet. För oss är det utanförskapsvolymen som är samhällsproblemet. Den ska mötas med skarpa förslag för hur den ska bli mindre.

Publicerad: 9 juli 2015, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För oss är det utanförskapsvolymen som är samhällsproblemet, svarar Oliver Rosengren, MUF.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FlyktingpolitikModeraternaArbeteFlyktingmottagandeBostadspolitik

REPLIK. Öppenhet och utanförskap är två olika saker. Det ena ska värnas, det andra pressas tillbaka. Sammanblandningen grundar sig förhoppningsvis i ett logiskt felslut och inte i en svag människosyn från Anders W Edwardssons sida i artikeln Oroande att M köpt vänsterns Sverigeberättelse (DS 3/7). 

Edwardsson konstaterar att liberala reformer tog Sverige från svår fattigdom till topplaceringar i välståndsligan. Edwardsson sätter därefter fingret på när vår framgång tappade kraft; socialistisk regleringsiver och skattebördor som försvagade tillväxt och drivkrafter för arbete.

Det är märkligt hur Edwardsson kan landa i att lösningen på att ett socialistiskt system hindrar människor från egen försörjning är att ha färre människor, inte att återigen liberalisera systemen.

Att Moderaterna värnar människor före system är inget nytt, som Edwardsson försöker påskina. Något annat vore däremot helt främmande för oss. Det är inte människorna som behöver bli färre, det är utanförskapet som behöver bli mindre. I debatten används inte sällan begreppet volymer – här kan det tjäna som pedagogisk liknelse för att Edwardsson ska se skillnaden.

Volymerna uppstår av olika orsaker. Den ena, människovolymen, handlar om att barn växer upp och behöver förskola, att äldre blir sjuka och behöver omsorg eller att det är krig i världen. Människor flyr till Sverige och beviljas asyl. Politiken kan inte rå över dessa volymers utveckling om man inte är villig att göra stora ingrepp på samhället. Ett extremt exempel på detta är Kinas försök med ”ettbarnsprogram” för minskade barnvolymer.

Precis som att svaret på för få förskoleplatser inte är färre barn, utan fler platser, är svaret på utanförskapsproblematiken inte färre människor, utan fler jobb, och svaret på bostadsbristen inte färre bostadssökande, utan fler bostäder. Utgångspunkten för oss som tror på människor bör vara att systemet ska förändras, för att passa en föränderlig volym, och inte tvärt om.

Den andra typen av volym är den som politiken både kan och ska försöka förändra med politiska styrmedel; utanförskapsvolymen. Det kan handla om ökad arbetslöshet, ökad sjukskrivning eller ökningar inom försörjningsstöd. Det finns inget som säger att alla vuxna ska sjukskriva sig, lika lite som att alla som flyr till Sverige ska bli långtidsarbetslösa här. Rätt politik kan pressa tillbaka utanförskap.

Att kapitulera för de riktiga samhällsutmaningarna och i stället skylla på människor som flyr konflikt och förtryck är inte bara oanständigt utan också ett uttryck för idélöshet. För oss är det utanförskapsvolymen som är samhällsproblemet. Den ska mötas med skarpa förslag för hur den ska bli mindre. Jobb och egen försörjning är nyckeln.

En omodern arbetsmarknad behöver ställa om. Vi behöver lägre trösklar till arbetsmarknaden och bättre förutsättningar för rörlighet mellan jobb. Dagens turordningsregler är inte på omställningens sida. Tvåpartslösningar är inte nödvändigtvis bäst skickade att förhandla för den part som ännu inte kommit in eller den part som behöver börja på nytt.

Etableringen i Sverige tar för lång tid. För att sänka trösklarna till arbetsmarknaden vill vi att yrkesintroduktionsanställningarna ska bli en egen anställningsform och befrias från kollektivavtalskraven som idag råder och se en ökad grad av decentralisering av lönebildningen.

Drivkrafterna för arbete behöver stärkas. Moderata Ungdomsförbundet vill att rätten till bidrag för alla arbetsföra ska villkoras till i vilken utsträckning en gör sig tillgänglig för arbetsmarknaden. Samtidigt vill vi skattebefria de första 500 000 kr som en tjänar i livet. Så stärks drivkrafterna för det första jobbet.

Sverige ska vara ett land för alla som är beredda att kämpa för sig själva och för oss gemensamt. Den uppgift som ligger framför oss handlar inte om att skruva i människovolymer och rucka på öppenheten, utan att pressa tillbaka utanförskapet med nödvändiga reformer för fler jobb, lägre trösklar till arbetsmarknaden och starkare drivkrafter för arbete.

Oliver Rosengren, ordf i nämnden för arbete och välfärd (M), Växjö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev