Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

Väktare ökar tryggheten i utanförskapsområden

Otrygghet bland boende i många utanförskapsområden hämmar företagens kompetensförsörjning. Därför borde Botkyrkamodellen med fler trygghetsväktare införas i hela Sverige, skriver Almega.

Publicerad: 16 december 2015, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

På många håll i vårt land ökar otryggheten. Det tar sig uttryck i form av bränder, stenkastning, granater och skottlossning.


Ämnen i artikeln:

SegregationPolisenBostäderKriminalitetUtanförskapKommuner

På många håll i vårt land ökar otryggheten. Det tar sig uttryck i form av bränder, stenkastning, granater och skottlossning. Sverige toppar internationella jämförelser av anmälda brott.

Särskilt hög är brottsutsattheten i utanförskapsområden, ofta präglade av hög arbetslöshet och andra sociala problem. I exempelvis stadsdelen Rinkeby i Stockholm är antalet våldsbrott i befolkningen tre gånger så högt som i närliggande Bromma.

Otryggheten drabbar alltså främst de som redan lever i fattigdom. Och på grund av brister i integrationen av de många nyanlända till Sverige ökar antalet utanförskapsområden i landet, även i mindre kommuner.

Samtidigt brister statens förmåga att hantera otryggheten. Myndigheter tvingas prioritera gränskontroller och andra sätt att hantera flyktingströmmar.

Det innebär att övergripande, preventivt trygghetsarbete blir lidande – vilket drabbar de boende såväl direkt som indirekt, då otryggheten höjer riskerna för företags personal, lokaler och inventarier.

Därmed riskerar dessa områden att utarmas på arbetsplatser och tjänsteföretagens kompetensförsörjning äventyras.

Ofta är det just små tjänsteföretag det handlar om. I till exempel ovan nämnda Rinkeby arbetar 91 procent av de boende i tjänstesektorn.

Tryggare bostadsområden är därför centralt för bland annat städföretag, skolor och vårdcentraler – samtidigt som det möjliggör arbetstillfällen för infödda och nyanlända.

Mot den bakgrunden har Centerpartiet föreslagit ett rejält lönelyft till landets områdespoliser, som ska arbeta långsiktigt med lokalt kontaktsökande och brottsförebyggande åtgärder.

Vi instämmer definitivt om behovet av ökad trygghet i de här områdena, men har ett alternativt förslag som är både kostnadseffektivt och ger polisen större möjlighet att ägna sig åt sin kärnuppgift. Vad som krävs är en ny, evidensbaserad strategi som hanterar både sysselsättning och trygghet.

Redan i dag har 90 kommuner anlitat säkerhetsföretag för att öka tryggheten för boende och företag. Botkyrka kommuns innovativa upphandling av trygghetsväktare visar dock att det avgörande för att nå resultat är hur säkerhetstjänster upphandlas.

Sedan tre år har företaget Cubsec helhetsansvar för tryggheten i Botkyrka. Detta möjliggör ett systematiskt arbete som fokuserar på människor, inte att vakta särskilda byggnader. De brottsförebyggande inslagen ökar då man kan koncentrera sig på platser med hög otrygghet och att skapa lokala relationer.

Då insatserna utförs både dag och natt blir de proaktiva i stället för reaktiva. Cubsecs personal kan exempelvis vistas i skolor även när där inte sker något akut. Företagets samarbete med polis och räddningstjänst stärker förbyggande arbete och resursanvändning.

Det förebyggande trygghetsarbetet är samhällsekonomiskt lönsamt. Om varje satsad miljon på trygghetsväktare bara förhindrar en persons inträde i kriminalitet och utanförskap betalar det sig. Dessutom är timkostnaden för en trygghetsväktare bara en tredjedel av kostnaden för en polis.

Att skapa ett tryggt Sverige som lyckas med integrationen är vår tids största utmaning. Trygghetsinsatser kan inte ensamma lösa utanförskapsområdenas utmaning, men är basen för att andra insatser, som utbildning och jobbcoachning, ska fungera.

Då kan vi få trygga bostadsområden för fler, och bättre möjligheter till anställningsbarhet.

Li Jansson, branschansvarig, Almega Utbildningsföretagen

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega

Björn Ericsson, branschexpert Almega Säkerhetsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News