tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Integration & segregation

V borde ha röstat för hedersbrottsrubricering

Vänsterpartiets agerande i riksdagen avseende särskild brottsrubricering mot hedersrelaterat våld- och förtryck är inte att gå före, utan att hamna efter, skriver vänsterpartisten Jonas Lundgren.

Publicerad: 23 april 2018, 14:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen har fel i sak och Vänsterpartiet borde ha röstat emot regeringen.


Ämnen i artikeln:

HedersvåldHederskulturVänsterpartiet

När jag gick med i Vänsterpartiet träffade jag många människor jag kom att respektera och tycka mycket om. Det var, och är, framförallt starka kvinnor som kämpat hela sina liv för kvinnors rättigheter, asylrätt och demokrati. Kvinnor som Anita Dorazio, Amineh Kakabaveh och Ann-Margrethe Livh.

I förra veckan röstade riksdagen emot regeringens vilja igenom ett tillkännagivande. Det var ett utmärkt agerande. Regeringen har nämligen fel i sak i frågan om en särskild brottsrubricering mot hedersrelaterat våld- och förtryck. En brottsrubricering för hedersrelaterad brottslighet är något väldigt viktigt, framförallt eftersom det är ett tydligt och konkret sätt att föra brottsstatistik som annars inte görs. Idag vet vi att mörkertalet gällande hur många som drabbas av hedersrelaterat våld och förtryck i strid med svensk lagstiftning är enormt. Ett parti som inte var med och drev igenom tillkännagivandet var Vänsterpartiet. Partiet verkar mena att det vore problematiskt att driva igenom lagstiftning om hedersbrottsrubricering eftersom den skulle kunna verka stigmatiserande mot vissa grupper.

I samverkan med regeringen har Vänsterpartiet drivit igenom många bra saker, bland annat förstärkningar av kvinnojourernas ekonomi. Partiet har också förslag om att skärpa lagen om grov kvinnofridskränkning och att avskaffa tvåårsregeln så att kvinnor som kommer till Sverige inte ska behöva sitta fast i en destruktiv och farlig relation. Partiet har sedan tidigare drivit på för att skärpa lagstiftningen kring barnäktenskap. Allt det här är bra politik, bra vänsterpolitik.

Samtidigt är det inte tillräckligt. Det är viktigt att partiet visar att man hänger med i tiden och samhällsutvecklingen genom att också arbeta för en lagstiftning mot hedersrelaterat våld- och förtryck. Tyvärr har man i detta fall valt en annan väg.

Principen för svensk lagstiftning måste vara att lagar ska skydda alla samhällsmedborgare. Om det finns grupper i samhället som riskerar utsättas för hot, våld och förtryck som sanktioneras kollektivt, hedersrelaterat våld- och förtryck således, så är det en självklarhet att om det lagrum som finns inte är tillräckligt effektivt måste det omarbetas. Det handlar inte om att stigmatisera eller peka ut någon speciell grupp, det handlar om att lagstiftning ska skydda alla samhällsmedborgare, oavsett kön, etnicitet, trosuppfattning eller sexuell läggning.

För egen del betraktar jag Vänsterpartiet som en garant för en politik som ger lika rättigheter och möjligheter till alla. Det finns en lång tradition för oss inom Vänsterpartiet att ta täten i den typen av demokratiska reformer, exempelvis när vi redan 1973 motionerade i riksdagen om en könsneutral samlevnadslagstiftning eller vårt partis kamp för kvinnlig rösträtt.

Det handlar om inkludering, allas inkludering i samhället på lika villkor. Vi får aldrig, som feminister, offra en feministisk politik på kulturrelativismens altare. Ett agerande som det Vänsterpartiet haft gällande frågan om en särskild brottsrubricering för hedersrelaterat våld och förtryck är inte att gå före, det är att hamna i efter. Ett progressivt och feministiskt parti får aldrig löpa en sådan risk. Det sätter partiets trovärdighet på spel.

Jonas Lundgren, förstanamn till kommunfullmäktige för Vänsterpartiet Lidingö och Goodwillambassadör för Glöm Aldrig Pela och Fadime

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev